Finn äkta kärlek med expertens råd

Äkta kärlek - men vem har tid? ELITSINGLARS expert ger tips

I denna exklusiva artikel för ELITSINGLAR överväger den bästsäljande författaren samt specialisten på personlighetsförändringar Ali Binazir varför det ofta är de mest framgångsrika som kämpar med att hitta äkta kärlek.

Om du läser detta, är chansen stor att du arbetar hårt och har åstadkommit en hel del i ditt liv. Kanske har du en avancerad examen, blivit vice vd på ditt företag eller startat ett eget företag. Och kanske, trots eller på grund av framgången i din karriär, så har framgång i ditt kärleksliv varit mer svårfångad. Men tänk om det inte är trots din framgång som ditt kärleksliv inte tagit fart? Tänk om framgång oavsiktligt kör äkta kärlek ifrån dig? Under åren av att skriva böcker om kärlek för smarta, utbildade, framgångsrika människor precis som du och tusentals andra som du, följer här vad jag har observerat och några förslag till åtgärder.

1. Du anser att framgång är viktigare än äkta kärlek

Det största hindret för att finna äkta kärlek som jag har märkt är att människor spenderar så mycket tid på sina karriärer att de inte har tid över för andra. Mellan konferenser, möten, nattliga kod-sessioner, månadslånga rättegångar, sjukhusskift som håller på hela natten och deadlines, vem har tid över för kärlek? Är inte det en lyx som borde uppmärksammas först när alla de viktiga sakerna är avklarade?

Nej. I sin bok, Triumphs of Experience: The Men of the Harvard Grant Study, sammanfattar Dr George Vaillant från Harvard Medical School resultaten från undersökningen som pågått i 75 år som kopplas till lycka och framgång. Han fann att den viktigaste kopplingen mellan din långsiktiga hälsa och lycka var styrkan i dina intima relationer. Eller, som han uttryckte det, ”Lycka är kärlek. Punkt slut.”

Så om du vill ha ett bättre kärleksliv och äntligen uppleva äkta kärlek, överväg att göra andra människor till en prioritet. Detta innebär att ta sig tiden att träffa människor och att bygga upp meningsfulla relationer med dem genom gemensamma aktiviteter och kvalitetstid. Håll dina helger och kvällar fria. När folk frågar om ditt sällskap, låt standardsvaret vara ”ja.” När det är möjligt, ordna om arbetstider för att tillgodose vänskaper.

Ja, du måste försörja dig. Men makt, pengar, status – dessa är alla mellanhänder och symboler för att locka folk in i ditt liv. Kärleksfulla relationer är den äkta varan, så se till att du inte ersätter symboler för den äkta varan.

2. Du kanske tror att du har rätt till äkta kärlek på grund av dina prestationer

När jag var liten, så var jag ganska stolt över mina prestationer och tänkte, ”Tjejer vill ha mig eftersom jag gör intressanta saker!” När jag var runt tjugo, och fortfarande hade minimal framgång med kvinnor, så insåg jag att detta kanske inte var nog för att finna äkta kärlek. Andra kanske respekterar dig och beundrar dig för dina framgångar. Men det är inte samma sak som att de tycker om dig eller älskar dig.

Så om prestationer inte fungerar för att locka folk, vad gör det egentligen? Det visar sig att människor tenderar att gilla dig baserat på hur du får dem att känna sig. Så få dem att må bra! Du har det alltid i din makt att få andra att känna sig fantastiska – med ett leende, en välplacerad komplimang, uppriktig beröm och uppskattning. Det kostar ingenting, och det får dig att må bra med. Och när du mår bra så lyser du upp. Och folk tycker om att vara runt upplysta människor. Problemet löst.

3. För mycket stress kan förvandla dig till en otrevlig människa

Här följer ett av de mest intressanta resultaten att komma ut ur neurovetenskap under det senaste decenniet: hjärnorna som tillhör riktigt framgångsrika, mäktiga människor är annorlunda än de hos vanligt folk. Med tillräckligt med makt så stängs deras frontallob, sätet för empati, osjälviskhet, prosocialt beteende och allmän mänsklig trevlighet, ner.

Så den gamla klichén om att ”framgång har gått till hennes huvud” är vetenskapligt sann: framgång förvandlar din hjärna till en otrevlig människas hjärna. Det är lätt att frukta eller avsky otrevliga människor, men ganska svårt att älska dem.

Medan du läser detta, kan du förmödligen tänka på minst en person som passar in på denna beskrivning. Om den personen råkar vara dig själv – jodå, det kan fortfarande finnas hopp om äkta kärlek. Jag skulle föreslå att du först och främst ringer din mamma eller bästa vän så att denne kan tala dig till rätta. Be sedan personligen om ursäkt till alla som du har behandlat illa under det senaste året och be om deras förlåtelse. Efter detta kan du börja på ny kula.

4. Du kanske förminskar din energi

Oavsett man eller kvinna, så innehar vi båda feminin och maskulin energi (på samma sätt som vi båda är gjorda av elektroner och protoner). Du kan se maskulin energi som styrka, handling, få saker gjorda, styra människor. Feminin energi är värme, kontakt, mottaglighet, samarbete.

Som John Neffinger och Matthew Kohut diskuterar i deras utmärkta bok Compelling people så behöver du både styrka och värme för att människor ska uppfatta dig som sympatisk. Utan styrka kan du utstråla svaghet, vilket kan anses som oattraktivt. Dock så kan för mycket styrka utan värme vara avtändande med, speciellt när man försöker skapa band av tillgivenhet.

5. Stress gör dig mindre attraktiv

Under mina två sista år av läkarutbildningen så var jag otroligt stressad. Jag åt oregelbundet, fick minimalt med sömn och var alltid tidshärjad. Som grädden på moset, så försökte jag visa mig själv värdig mina överordnade, samtidigt som jag tog hand om sjuka människor som behövde min uppmärksamhet dygnet runt. Inget av detta gjorde mig trevligare att vara runt, vilket i sin tur bidrog till ett händelselöst kärleksliv och chanserna till äkta kärlek minskade avsevärt.

  • Om du arbetar hårt varje dag och försöker nå toppen oavsett område, så låter min historia antagligen bekant för dig. Det finns riktiga fysiologiska konsekvenser av att stressa och de flesta gör dig mindre attraktiv. Till exempel:Studier visar att när du lider av sömnbrist eller på annat sätt känner dig trött, så kan de delar av hjärnan som relaterar till viljestyrka och beslutsfattning stängas ner. Det är nästan som om de hjärnregionerna tar individuella tupplurer. Resultatet? Med mindre vilkestyrka och kontroll så blir du avhuggen och irriterad.
  • När du är stressad, producerar du hormonet kortisol. Kortisol är hormonet av det underordnade, kontra testosteron som är hormonen av dominans. Så ju mer du stressar, desto mindre kraftfull kommer du känna dig, vilket naturligtvis stressar dig ännu mer. Detta får dig att både känna dig och se svagare ut, vilket är motsatsen till attraktivt .
  • När du äter oregelbundet, och slänger i dig en pizza här och en kanelbulle där samtidigt som du skippar färsk frukt och grönsaker så avspeglas detta i din hy. Du ser sjuk och trött ut, motsatsen till signalerna av attraktion som hälsa och vigör sänder ut.

Vad finns det för åtgärder du kan ta för att underlätta vägen till äkta kärlek?

  • Om du har ett jobb där det ofta skryts eller gräms över hur lite sömn du fått, så är du på fel ställe. Du har två alternativ; sluta jobba där, eller ordna ditt liv så att du sover rätt. Det finns nästan ingen viktigare för din mentala och fysiska hälsa.
  • Se till att du tar med dig färsk frukt och grönsaker till jobbet varje dag.
  • Om du inte kan bli av med en stenhård chef som stressar dig, motverka effekterna av kortisol genom regelbunden motion eller att ta ”kraftställningar” genom dagen. Amy Cuddy från Harvard Business School bevisade att om du håller en ställning i bara två minuter – till exempel står med dina fötter och armar utbredda, eller med dina händer på din midja – så ökas testosteronet och kortisol-nivåerna minskar.

Till slut, kom ihåg att verklig framgång handlar om meningsfulla mänskliga kontakter. Det är den verkliga belöningen i livet, medan makt, pengar och status bara är medel för att uppnå detta. Så ge dig själv snälla påminnelser att göra människor till en prioritet i din jakt att hitta äkta kärlek. Sann framgång kan vara så nära till hands som att dela en avslappnad promenad, mötas över en god kopp kaffe eller att göra en tjänst för någon som du älskar.

Dr. Ali Binazir

En välkommen kontributör till ELIT-magasin. Dr. Ali Binazir är den bästsäljande författaren till ’The Tao of Dating: The Smart Woman’s Guide to Being Absolutely Irresistible’, den högst rankade boken på amazon.com 94 veckor i rad. Binazir har även skrivit ’The Tao of Dating: The Thinking Man’s Enlightened Guide to Success with Women’. Han har en A.B från Harvard, en MD från UC San Diego School of Medicine, och en M.Phil. från Cambridge Universitet. Tidigare en konsult hos Fortune 500 på McKinsey & Co., han skriver även populära kolumner i Huffington Post och praktiserar hypnoterapi i San Francisco. Hans senaste utgivna bok är ’Best Dating Advice I Ever Got 2: Get Over a Breakup, Avoid Bad Boys, Find Love & More Smart Moves for Smart Women’.

Om du känner dig redo för att möta kärleken – testa online dating du med! Registrera dig här idag.

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz