5 dejtingtips – dejtar du som du gör affärer?

Dejtingstips med ELITSINGLAR

Karriäristers arbetsliv är mer tidskrävande än de flestas. Med lejonparten av tiden och energi kanaliserad till affärerna, så blir ofta att byggandet av relationer en andra prioritet.

Forbes-skribenten Paul Brown hävdar till och med att han ”aldrig har mött en karriärist som har uppnått balans i livet”1. Dating för karriärsmedvetna kan vara en krävande upplevelse – men typiska entreprenörsegenskaper och -kvaliteter kan vara avgörande för att lyckas med en långsiktig relation. ELITSINGLAR talade med Huffington Post-krönikören och entreprenören Neely Steinberg som identifierar fem viktiga entreprenöriella egenskaper som karriärsmedvetna även kan applicera även i sina privatliv. Mer dating i livet kommer inte enbart pigga upp ditt privatliv eller erbjuda extra tillfredsställelse utöver karriären. Dejtingtips kan potentiellt också hjälpa ditt företag nå framgång!

LÄS ÄVEN: FINN KÄRLEKEN MED DEJTINGSAJTER

1. Var proaktiv som en entreprenör

Under samtalet med ELITSINGLAR så talade Steinberg en passiv attityd som den främsta orsaken till misslyckanden med dating. ”Den inställningen kommer inte att ta dem långt om de verkligen söker hälsosam och lycklig kärlek”, säger hon. Passivitet kan härröra från att känna sig pressad, ´för upptagen för dating’, eller helt enkelt en förväntan att den rätta personen kommer att komma till dig. Istället, ta kommando över relationen och tillämpa din entreprenörsanda. Den kommer göra det lättare att ”känna sig inspirerad, mer förväntansfull och mer motiverad”.

För att nå framgång inom dejting bör sökandet efter en relation vara ett medvetet beslut. Att vara proaktiv betyder, enligt Steinberg, att du ”ser dina dating erfarenheter som betydelsefulla istället för att något de bara går igenom för att att komma till slutet”. Steinberg betonar även att det är just nyfikenheten, drivkraften och inställningen som är så typisk för entreprenörer som är de egenskaper som behövs för att möjliggöra en varaktig relation.

2. Vet vad du kan förhandla om – och inte

En livsviktig affärsregel och ett användbart dejtingtips är att tidigt identifiera vad som faktiskt inte är förhandlingsbart. Det är också avgörande när det kommer till att få en relation att hålla. Det som är icke-förhandlingsbart är många gånger tydligt och avgörande för företags framgång, men ofta förbisett på dating området. Om målet är en varaktig romans så är det bäst att använda sig av entreprenörens hänsynslöshet och enbart dejta dem som faktiskt uppfyller dina icke-förhandlingsbara kriterier. Denna regel är särskilt lämplig och användningsbar inom online dating, där såna egenskaper syns redan på profilen, och dina matchningar dessutom kan filtreras i ett tidigt stadium. I många avseenden är sökandet efter en partner lik jakten efter en ny investerare, anställd eller kollega på jobbet. Tänk på dating på samma sätt som möten (men med en annan ton förstås!) – det är ofta snabbt tydligt om det finns kemi eller inte, så ha en strategi för att kunna avsluta en dejt tidigt för att minimera slöseri av din och din dejts tid. Lär dig av processen för att fortsätta att förfina för att få exakt vad du vill ha.

3. Dejtingtips – ge inte upp

Dating kan jämföras med att leda ett litet företag till framgång, ”det låter inte särskilt romantiskt, [men] du måste arbeta på dating”. Ett affärsmässigt förhållningssätt ”hjälper dig att att ta dig igenom de tuffare och nedslående perioderna… det är viktigt att bibehålla en känsla av spänning och positiv energi runt processen”. Att acceptera och övervinna utmaningar är en viktig lärdom att ta med sig från att göra affärer, och det är därför som ett av Steinbergs dejtingtips är att tillämpa en karriärists beslutsamhet, rationalitet och uthållighet när det kommer till dating. Erfarenhet av att hantera hinder på ett effektivt och konstruktivt sätt är i själva verket ett mycket attraktivt personlighetsdrag; att kunna applicera samma attityd när du söker ett förhållande är nyckeln till framgång.

4. Var målmedveten

Framgång med dating kommer från att ”använda samma principer som du brukade använda dig av för att bygga din karriär i ditt kärleksliv”. Detta innebär att sätta tydliga mål (”vad är det egentligen jag vill få ut från ett förhållande?”), skapa en strategi, fördela tiden i förväg (och sedan hålla sig till planerna), lära sig av misstag stegvis under förhållandets utveckling. Applicera dina lärdomar från jobbet – om du verkligen vill ha en förändring och ett nytt förhållande, ta små och hanterbara steg för att skapa struktur och hållbar planering.

5. Delegera

För tidspressade karriärister så är det ett bra dejtingtips att mana till ett effektivt affärstänk i det tidiga skedet av dating. Att överlämna denna uppgift till en annan instans – som specialiserade sidor för online dating – är ett bekvämt sätt att träffa personer som kan passa dig. För att en karriärsorienterad inställning och kärlek ska gå ihop så är kompatibilitet i både karaktär och livsstil enormt viktig. Precis som anställning av en ny medarbetare eller sökandet efter en ny partner, så borde ett nytt förhållande vara med någon som delar liknande mål och som trivs med den entreprenöriella livsstilen.

Dejtingtips för karriärsframgång

Framgång på det personliga planet är ofta det enda resultatet av att närma sig dating som en entreprenör. Medan studier genomgående visar att människor i relationer är lyckligare i genomsnitt så finns det också ett starkt band mellan personlig lycka och en framgångsrik karriär. En studie från 2005 gjord av Lyubomirsky, King och Diener presenterade belägg för att personlig lycka är en av huvudanledningarna till ett framgångsrikt liv, med ”större avkastningar på investeringar” som uppnåtts av nöjda VD:ar. Deras studie visade att ”lyckliga individer är mer benägna att ha högre inkomster och bättre arbetsresultat”2.

Det är därför mer än logiskt att utnyttja färdigheter så som proaktivitet, målmedvetenhet och uthållighet i privatlivet som en del av en övergripande strategi för framgång. Och, som Steinberg hävdar, ”om entreprenörer lyckas locka fram samma känsla av nyfikenhet, spänning, passion och energi som de får av sina affärsprojekt till sina kärleksliv, så blir de även fantastiska dejtare.”

Om du har några frågor eller dejtingtips, lämna gärna en kommentar nedan eller skriv till oss på [email protected]. Du kan även hänvisas till våra hjälpsidor om du har några medlemsfrågor.

Sources:

1 Brown, P.B. (2013). ‘If you want to be a successful entrepreneur, there is no such thing as a work-life balance’, writing for Forbes Online.
2 Lyubomirsky, S., King, L., and Diener, E. (2005). ’The benefits of frequent positive affect: does happiness lead to success’. Psychological Bulletin, Vol. 131 (6), pp.803-855.

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz