Ensam på julafton? Så kan du göra det mesta av att vara singel

Ensam på julafton?

Julgranen är pyntad, glöggen uppvärmd, misteln förhoppningsvis upphängd och presenterna är noggrant inpackade. Julen och allt den innebär är på intågande, så det borde inte finnas någon anledning till att känna sig nere. Eller?

Är det jobbigare att vara singel under jul än annars?

Under juletiden är det lätt att få en överdos av leende par som åker skridskor tillsammans, som shoppar tilsammans och i allmänhet verkar trycka sin lycka i ansiktet på dig. Bara tanken på frågor från tjocka släkten om varför du fortfarande är singel eller inte hittat ’den rätta’ än eller att vara ensam på julafton kan kännas nog för att gräva ner sig under täcket resten av december. Faktum är att Sverige toppar ”ensamhetsstatistiken” i Europa, och faktiskt i världen, med 46 % av ensamhushåll , vilket indikerar på att många kommer att spendera julen utan en partner i år.1

Ensam på jul och nyår

I en undersökning gjord av NY Post så avslöjades det att det som 48 % av singlar fruktar mest kring jul och nyår är det faktum att de inte kommer ha en partner att dela julhelgen med. Vilket kanske är logiskt, ingen av oss vill vara den enda utan någon att kyssa på tolvslaget på nyårsafton. Psykoterapeuten Philip Hodson säger; ”Tiden som du spenderar med dina nära och kära över julen är ofta en utmärkt tid för reflektion, där du synar hur året har varit och jämför din situation med andra omkring dig. Ofta ger den här insikten singlar motivationen att ta nästa steg mot att finna någon speciell.2 Detta är även anledningen till att julhelgen innebär högsäsong för dejtingsidor världen över och på så sätt är det även en utmärkt tid att registrera sig, då det finns även mer nya medlemmar att välja från än vanligt!

Omvänd din oro till julefrid

Att komma ihåg att man är långt ifrån ensam i denna situation är ett av de första stegen till att mota bort jobbiga och negativa känslor som man kan ha runt att vara singel ibland. Det är viktigt att komma ihåg att nästan hälften av hushållen i Sverige inte är ’traditionella’ kärnfamiljer som vi kan pressas att tro att vi ska leva upp till. Anpassa dina förväntningar genom att av-mytologisera både julen och förhållanden. Elaine Rodino, psykolog, säger ”Det finns så många olika kategorier av förväntningar på julhelgen och allt den innebär och att den ska vara perfekt som gör att problem lätt kommer upp till ytan. Om julen inte lyckas leva upp till dessa förväntningar är det enkelt hänt att man frågar sig själv, ’Vad är det för fel på mig?’3

Så hur ska man egentligen göra om pressen blir för stor och du känner dig nere av tanken på att vara ensam på julafton? Sam Owens tipsar; ”Välj aktivt en riktning för dina mål. Du kommer alltid må bättre när du pro-aktivt tar ödet i egna händer. Du kommer inte att lätta på pressen genom att sitta hemma och oroa dig över det eller känna dig nedtyngd av din situation. Det är bättre att ta små men konsistenta steg mot ditt mål. Gör stegen enkla, men ta dem konsistent, och den ackumulerade effekten kommer vara att du sakta men säkert röra dig närmare ditt slutmål.”

Ensam på julafton?

Då det finns gott om folk där ute som även de känner ett extra starkt sug runt jul att möta någon ny, så kan det även vara ett utmärkt tillfälle att hitta kärlek. Det är många olika evenemang som sker runt jul; jobbfester, julmarknader, långa julbord och nyårsfester. Så försök att ge dig ut i vimlet istället för att stanna hemma med glöggen och TV:n! En av alla dessa tillställningar kan användas som din egen datingtjänst vid sidan av din nätdejting. ELITSINGLARS egna psykolog Sam Owens säger: “Julfester och julbord är utmärkta sätt att träffa andra singlar, speciellt då stämningen ofta är hög och folk är mer avslappnade! Dessutom, alla tillställningar du går till är potentiellt utmärkta sätt att träffa nya vänner som kan övergå i kärlek eller som i sin tur kanske har vänner du känner dig attraherad av.”

Att inte ha en partner att dela julen med kan även ge dig en chans att verkligen spendera kvalitetstid med din familj och ger dig mer tid att umgås med gamla vänner som du varit för upptagen eller bott för långt ifrån för att träffa annars.

Bygg upp en god start för nästa år redan nu

Även om att registrera sig på en dejtingsida ger dig en knuff i rätt riktning omedelbart, förvänta dig inte att träffa ’den rätte’ lagom till årsskiftet! En av våra undersökningar avslöjade att det i genomsnitt tar 82 dagar att finna en kompatibel partner via online dating.4 Efter ca 60 dagar kommer användare att matchas med sin ideala partner och efter 22 dagar senare kommer det första mötet ta plats. Inom loppet av dessa tre veckor så har ett genomsnitt på 6 telefonsamtal gjorts och 44 meddelanden blivit utbytta. Psykologen Wiebke Neberich säger; ”Var helt ärlig med dig själv; de som fyller i personlighetstestet ärligt är även de som är mest troliga att få kompatibla partners föreslagna.”5 Att starta din resa redan idag ger dig en avsevärt bättre chans att kunna spendera nästa jul med någon speciell!

Ensam på julafton? Registrera dig här för att träffa någon att dela dina framtida jular med!

Sources:

1 http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/5-fragor-ar-svenskar-ensammast_2460877.svd
2 New York Post: http://nypost.com/2010/11/29/best-holiday-gift-is-a-date/
3 Psychcentral: http://psychcentral.com/lib/10-things-to-do-if-youre-alone-for-the-holidays/000403
4 ELITESINGLES survey http://www.edarling.de/presse/blitzlicht/80-tagen-zum-traumpartner
5 eDarling DE: http://www.edarling.de/presse/blitzlicht/maenner-meiden-frauen-leiden

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz