Första dejten – så fixar du den!

första dejten

Påståendet att ”du aldrig får en andra chans att göra ett bra första intryck” stämmer särskilt bra för online dating.

Den första dejten är ett avgörande och spännande steg när du söker efter långvarig kärlek. Den ger en första insikt till möjligheten av ett förhållande samtidigt som den representerar ett avgörande steg i din resa med ELITSINGLAR. Med en uppsjö av studier och experter som har försökt att definera första dejten -’regler’ och de saker som bör beaktas innan ni träffas, så är den första dejten ett test för båda parter; använd dejten för att avgöra om han/hon passar dig och bekräftar intrycket som du fick online.

Vikten av det första intrycket

Eftersom användare av online dating har ett så stort urval av partners till sitt förfogande så blir betydelsen av att ge ett minnesvärt första intryck på den första dejten ännu mer avgörande. Vikten av detta blir uppenbar när man läser siffrorna publicerade i en studie där det visade sig att 84% av lyckade första dejter följaktligen ledde till en andra dejt varefter 43% av dessa andra dejter ledde till en givande, långvarig relation.1 Även betydande för långsiktig framgång är att ha ett överensstämmande ’meta-intryck’ (hur du tror din partner ratade din personlighet), då enligt en studie från 2010 av Erika Carlson et al så hjälper detta dig att avgöra utsikterna för ytterligare dejter. Författarna såg ett starkt samband mellan självförtroende och ’meta-överensstämmelse’: ”om du är säker på ditt omdöme, så har du antagligen rätt”.2 De som var säkra på sin dates intryck hade i allmänhet rätt, vilket indikerar att självförtroende under den första dejten är avgörande för en relations framtida succé.

Att skapa ett intryck online

Den avgörande och särskiljande faktorn för Lindsay Shaw Taylor et al är att ”partners som möts online har ofta välformade intryck av varandra redan före den ’första dejten’.3 Då en ärlig online dating-profil således är en förutsättning för en framgångsrik dejt, så kommer även den mest representativa av profiler naturligtvis skilja sig något åt från en partners övergripande första intryck: ”tveköst så blir vissa människor besvikna när de möter sin dejt… medan andra blir positivt överraskade”. Taylor et al betonar därför vikten av första dejtens betydelse för ett framgångsrikt, långvarigt förhållande som byggs på bekräftelsen av attraktionen som skapades i profilen online. Första dejter som uppnår detta har en särskilt lovande chans att leda till en meningsfull och långvarig relation, särskilt i jämförelse med offline dejting.

Kroppsspråk under första dejten

Gester och uttryck är av avgörande betydelse för en första dejt. Studier har visat att ett sunt självförtroende är en naturlig föregångare både till att vara attraktiv och ha framgång med dejting. Blyghet kan dock tolkas som likgiltlighet eller avsaknad av ambition. Likaså kan tydlig arrogans, ofta resultatet av första dejten-nervositet, lätt ge ett intryck av osäkerhet samt brist på självförtroende. Andra psykologer har föreslagit att dejten skall följa två identifierbara perioder; till början en ”vaksam icke-verbal stil” – där små gester, långsammare tal och en bakåtlutande hållning bör praktiseras, medan en ”ivrig icke-verbal stil” där du antar en framåt-framåt hållning och talar med mer energi och animation bör användas när dejten blivit mer avslappnad.4

Våra ’första dejten’ undersökningsresultat

En undersökning av våra medlemmar från 2013 har avslöjat några intressanta attityder till dejting i Sverige. Undersökningen avslöjade både överraskande fakta så väl som mer förväntade, traditionella åsikter. Vi fick bland annat reda på att över hälften av männen, hela 56%, skulle föredra att kvinnan är den som tar initiativet till den första dejten.

Att kvinnan själv ska betala för notan anses som närmast otänkbart då endast 1% tycker att kvinnan ska stå för kalaset. Av männen å andra sidan föredrar 69% att vara den som tar notan på första dejten.

Lyckligtvis överensstämmer åsikterna om vad samtalsämnena borde handla om under den första dejtens gång. Både män och kvinnor känner sig mer bekväma med att diskutera deras passioner och gemensamma intressen snarare än mer konfliktfyllda ämnen så som politik, ekonomi eller religion. Psykologen Sabrina Philippe säger till ELITSINGLAR: ”det finns två nyckelord för en första dejt: avslappning och enkelhet. Det är bättre att vara sig själv och vara spontan och ledig istället för att spela en roll, vilket får andra att känna sig obekväma:”

Undersökningen visade även att om en man tyckte att dejten gick bra och anser att det finns potential för ett förhållande, så finns det en stor chans att han anordnar en andra träff då hela 98% av de tillfrågade männen sa att de skulle kontakta sin dejt igen i detta fall, något som också förväntas av 15% av kvinnorna. När det kommer till den första kontakten efter dejten så SMS:ar svenska kvinnor mycket hellre än ringer enligt undersökningen, åtminstone de 85% som sade sig villiga att vara den som först hör av sig efter en bra träff.

Sammanfattning:

  • Se till att din online-profil är välarbetad och ärlig, ha en nytagen bild och en text som reflekterar din personlighet så väl som du kan så att du inte bäddar för besvikelse för ert första möte.
  • Tänk på ditt kroppsspråk, hälsa med en stadig hand oh sträck på ryggen så kommer du genast att utstråla en mer självsäker aura!
  • Var inte rädd för att ta initiativet! Vår undersökning visar tydligt att majoriteten av män föredrar att bli utbjudna istället för tvärtom, så oroa dig inte för förlegade könsroller när det kommer till kärlek och dejtande.

Efter att ha lärt känna varandra online, så skapas verkligen första intrycket när du först faktiskt möts. En trevlig kväll som förstärker attraktionen som bildades online har en stor chans att leda till ett långt, lyckligt förhållande.

Banner ELITSINGLAR

Sources:

1 Mongeau, P., Serewicz, M., & Therrien L. (2004). ’Goals for cross-sex first dates: identification, measurement, and the influence of contextual factors’. Communication Monographs. Vol. 71, No. 2, June, pp. 121-147
2 Carlson, E., Furr, M.R., and Vazire, S. (2010). ’Do We Know the First Impressions We Make? Evidence for Idiographic Meta-Accuracy and Calibration of First Impressions’. Social Psychological and Personality Science, Vol. 1 (1), pp. 94-98.
3 Taylor, L.S., Fiore, A.T., Mendelsohn, G.A., and Cheshire, C. (2010). ’A Second Chance to Make a First Impression: Factors Affecting the Longevity of Online Dating Relationships’. Paper presented at the 4th Annual AAAI conference.
4 Fennis, B. M. & Stel, M. (2011). The pantomime of persuasion: Fit between nonverbal communication and influence strategies. Journal of Experimental Social Psychology, 47(4), pp. 806-81

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz