Kärlek och politik – hör de ihop?

Kärlek och politik - undersökning

Hur viktigt är det med liknande politiska värderingar när det kommer till val av parter? Bör man prata politik på första dejten? Med anledning av valet har ELITSINGLAR tagit tempen på svenska singlars inställning sambandet till kärlek och politik i en ny undersökning!

Är politik ett ämne för första dejten?

Att politik är ett känsligt och kontroversiellt ämne precis i början av en romans var tydligt då hela 81% av singlarna svarade nej på frågan om de skulle kunna tänka sig att prata om politik på den första dejten. Nästan hälften av de tillfrågade, å andra sidan, ansåg att det är viktigt att diskutera politiska ståndpunkter i början av ett förhållande då ”delade värderingar är en viktig grogrund för ett bra förhållande” medan 28% ansåg att ”kärlek och politik har någonting med varandra att göra”.

Delat liv – delade värderingar?

69% av de svarande skulle inte ha några problem med att vara i ett förhållande med någon vars politiska åsikter skiljer sig från deras egna. Men går politiska övertygelser att förändra genom kärlekens kraft? Ja, om man ska tro våra singlar. 29% sade sig ha blivit influerade av en partners syn på politik, och därför ändrat sina åsikter. Över hälften av deltagarna (57%) såg på politisk engagemang hos en potentiell partner som ett attraktivt drag. Och tur är väl det, eftersom svenska singlar är engagerade själva – hela 95% av deltagarna förklarade nämligen att de kommer bege sig till valurnorna nu på söndag för att rösta.

Stickprov: 135 deltagare. Medelålder 52 år.

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz