Så väljer du rätt livspartner för dig

Finn din livspartner med ELITSINGLAR

Att välja en livspartner är ett av ditt livs viktigaste beslut. I en tid där skilsmässor har blivit allt vanligare så kan det vara bra att begrunda de tre grunderna till ett lyckligt, fungerande förhållande.

Från ett psykologiskt perspektiv så är likheter en av de starkaste förutsägelserna för ett långvarigt förhållande. Dr Noam Shpancer från Psychology Today1 förklarar, ’På nästan varje parameter av bakgrund, personlighet, värderingar och erfarenhet så föredrar vi någon som har mycket gemensamt med oss över någon som är totalt olik.´ Även om kärleken kan övervinna det mesta så är det logiskt att det är mer troligt att man blir förstådd av någon som liknar dig själv. Detta är en av anledningarna till att vår vetenskapligt baserade matchmaking är så framgångsrik och riktar sig till singlar som vill finna andra likasinnade. Även om det aldrig finns garantier i kärlek så är det mer troligt att man finner en livspartner för ett kärleksfullt, långvarigt förhållande om man ser till att personen i fråga är verkligt kompatibel med en själv och ens värderingar och vad man vill få ut av livet.

De tre grundstenarna till ett starkt partnerskap:

  1. Vänskap

Vänskap är grunden till alla slitstarka romantiska förhållanden. Visst, passion och en het romans kanske för människor tillsammans i början men det är vänskap som för saker vidare när den första sjudande romansen börjar blekna. Så när du väljer en livspartner, se till dina starkaste vänband och begrunda vilka slags människor som du dras till. Troligtvis är det människor som får dig att skratta, som får dig att må bra, som du kan ha stimulerande konversationer med och delar vissa intressen med; dessa saker är goda byggstenar till en långvarig och stark vänskap. Slutsatsen är att om man väljer en livspartner med samma kvalitéer som man söker efter hos vänner så har man redan kommit en bra bit på vägen när det kommer till att befinna sig i ett förhållande som kommer leva länge.

LÄS ÄVEN: E-KONTAKT STEG FÖR STEG

  1. Acceptans

Ingen är perfekt, och oavsett om du tycker om det eller ej så inkluderar detta faktum även dig och din framtida partner. Så när det kommer till jakt och val på livspartner så är det absolut nödvändigt att du ser någon för allt som de faktiskt är – det bra, det dåliga och bristerna – och sedan bestämma om du kan acceptera hela paketet. Resten av ditt liv är trots allt en lång tid att spendera med att irritera sig på någon man inte kan acceptera fullt ut, och som ELITSINGLARS psykolog Salama Marine förklarar ´grunden till ett hälsosamt förhållande kommer från friheten att kunna vara dig själv utan att rädas reaktionerna från din partner’. Så välj en vars ”svagheter” är sådana som du känner dig OK med i delen av ett annat underbart paket; på detta vis kommer ert förhållande stå sig även när de oundvikliga svackorna kommer.

  1. Ihärdighet

Det låter kanske som en självklarhet men att spendera resten av sitt liv med någon kommer inte alltid vara en dans på rosor. Även de bästa av förhållanden sker inte av en slump – de kräver arbete, kommunikation och dedikation. Vi känner alla till statistiken, längden på giftermål minskar och rekordmånga skilsmässor registreras i Sverige.1 Så välj din noggrant, någon som är värd att kämpa för och kommer kämpa för dig. Genom att välja någon som är dedikerad till ett framgångsrikt och långvarigt förhållande precis som du så kommer resan bli mycket smidigare och mer givande då ni möter eventuella hinder som en enad kraft.

Trots att välja en partner är ett av de största besluten du tar i ditt liv så kommer det i flesta fall inte behöva övertänkas. Om du haft turen att hitta någon du har roligt med, som förstår dig, som accepterar dig för den du är och som är villig att arbeta för att hålla ert förhållande levande, så vet du att du är på rätt väg till en tillfredsställande och långvarig relation.

Väntar du fortfarande på att möta en fantastiskt livspartner?

ESE banner

Sources:

1 Dr Noam Schpancer, Psychology Today: Laws of attraction: How do we select a life partner, 2014.

2 http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Nastan-54-000-aktenskap-tog-slut-2013/

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz