Otrohet och sexting – så påverkar SMS våra förhållanden

ELITSINGLARS senaste undersökning

Att telefonen numera praktiskt taget är en tredje part i ett förhållande kan nog de flesta hålla med om. Men hur påverkar SMS våra kärleksrelationer egentligen? Läs mer i ELITSINGLARS senaste undersökning.

De flesta av oss både skickar och tar emot flera SMS dagligen numera. Men precis som att skriva ett riktigt bra första meddelande kan vara en utmaning så kan även SMS vara en konstform i sig. Speciellt i början av ett förhållande kan det kännas som att varenda SMS på utgång bör vägas på guldvåg innan det väl sänds. I ELITSINGLARS undersökning så har vi tagit reda på hur svenska singlar ställer sig till SMS i olika skeenden av förhållanden. Olika människor använder SMS av olika anledningar; vissa har långa konversationer medan andra använder dem mest av praktiska skäl. Oavsett vilken slags SMS typ du är så har vi samlat våra bästa tips och sammanställt de intressantaste faktan från vår undersökning nedan.

LÄS ÄVEN: Svenska singlar populära utomlands

Betydelsen av SMS

Undersökningen avslöjade att majoriteten av singlar föredrar telefonsamtal framför SMS som kommunikation med en partner. Dock så säger 72 % att de hellre skickar ett SMS än ringer efter den första dejten. Över hälften av de svarande (53 %) anser det viktigt att en partner skickar SMS regelbundet för att hålla lågan uppe. 46 % skickar 1-2 SMS per dag till sin partner. SMS har helt enkelt blivit det enklaste sättet att hålla regelbunden kontakt med sina nära och kära.

Otrohet och sexting

Om telefoner kan vara väldigt hjälpsamma verktyg att påbörja en romans med så kan de tyvärr vara lika effektiva när det kommer till att avsluta en. 13 % har läst en partners SMS i smyg – och kanske med god anledning då 20 % medger att de har startat en otrohet via SMS! 17 % har skickat en nakenbild på sig själv och 33 % har tagit emot en. 81 % anser att så kallad sexting är lika med otrohet.

När relationen är över

18 % har gjort slut med någon via SMS men 75 % tycker inte det är okej att göra detta under några omständigheter och att detta måste göras öga mot öga. 29 % raderar alltid numret till ett ex när relationen väl är över för att försvåra framtida kontakt och snabbare komma över sitt ex.

SMS – vett & etikett!

1 Dubbelkolla innan du skickar

33 % av de svarande uppgav att SMS från en potentiell ny partner som innehöll stavfel skulle avskräcka dem. Visst, när man SMS:ar använder man ofta förkortningar och emojis för att uttrycka sig. Men överanvänding av dessa kan lätt ge ett barnsligt intryck, speciellt om man inte känner den man SMS:ar med än. Idag finns det auto-korrekt på de flesta telefoner men det skadar ändå inte att se över sitt SMS en extra gång innan man skickar det – när det väl är skickat är det tyvärr för sent. Se även upp för användning av till exempel ironi som kan vara svårt att förmedla via text om du inte är säker på att din ton kommer förstår som den var menad.

Håll det kort och enkelt

Återigen, detta beror på hur väl du känner personen i fråga, men i de tidigaste stadierna av uppvaktning så kan det lätt kännas överväldigande att få noveller i sin inkorg. Att du lägger ner arbete på vad du skriver kommer uppskattas men tänk less is more i det ofta fragila första skedet av ett förhållande.

3 Tänk på timingen

Det kan vara lätt att övertänka när man ska skicka eller svara på ett SMS. Enligt vår undersökning så förväntar sig 30 % ett svar inom en timme – men 18 % vill ha ett svar så snart som inom tio minuter. Du känner bäst av själv när det är en bra tid att svara – bara följ den gyllene regeln ”behandla andra som du vill bli behandlad själv”! Och kom ihåg; när du druckit alkohol är det alltid en god idé att tänka igenom att faktiskt skicka det där meddelandet en gång eller två – eller kanske ännu bättre att vänta tills du blir nykter.

Var strategisk

Ha en mening med dina SMS – de kan både hjälpa och stjälpa dig när det kommer till dejting. Att SMS kan bli beroendeframkallande känner nog många igen men se till att de leder någonstans och att ni faktiskt ses och gå på en härlig första dejt tillsammans om ni träffats online! Ju längre ni drar ut på denna fas desto större är chansen att era förväntningar höjs oproportionerligt eller blir snedvridna.

ELITSINGLAR önskar dig lycka till med ditt SMS:ande!

Sources:

Källa: 269 registrerade ELITSINGLAR-medlemmar. Medelålder: 53 år, 61 % kvinnor.

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz