P1 Stil intervju med ELITSINGLAR

P1 stil intervju ELITSINGLAR

Idag finns det ett otroligt stort utbud av sidor för nätdejting och konkurrensen har gjort dejtingsidor mer finslipade än någonsin. Detta har lett till att nischade sidor så som Elitsinglar har utformats för att nå ut till en allt mer fordrande publik.

P1 gjorde i Februari 2014 en intervju med ELITSINGLARS talesperson från marknadsavdelningen (lyssna här) för att ta reda på vad som särskiljer Elitsinglar från andra sidor, prata trender inom dejting och mycket mer. Nedan följer en sammanfattning av intervjun.

Målgrupp och meningen med ordet ’elit’

Det första landet som Elitsinglar lanserades i var Frankrike där sidan blev mycket väl mottagen. Då efterfrågan i Sverige för en matchmaking-sida av denna kalibern blev allt större, insåg marknads-teamet att det fanns en plats på den svenska marknaden för den här typen av nischad sida för ambitiösa och karriärsmedvetna singlar. Vår talesperson förklarar; ”Kvalitativ marknadsundersökning vi gjorde visade även att det attribut som medlemmar tycker är mest attraktivt hos en partner är nivån av ambition, levnadsglädje och drivkraft. Det handlar inte om social bakgrund utan personlighet. Och det är det vår sida bygger på.”

Elitsinglars målgrupp är singlar i åldern 30 år och uppåt som söker ett seriöst förhållande med partners som är lika ambitiösa och målmedvetna som dem. ”70% av våra medlemmar idag är akademiker och för de flesta är jobbet eller intresset en stor del av livet,” säger vår talesperson. En vanligt förekommande fråga när det kommer till Elitsinglar är vad som egentligen menas med namnet ´elitsinglar´; är det högutbildade eller ambitiösa som antyds? ”Det vi först och främst vill förmedla med namnet Elitsinglar är kvaliteten på själva sidan. Vi har en kundtjänst som jobbar aktivt med att manuellt godkänna alla profilbilder och texter.” Han tillägger, ”Men personerna vi riktar oss till är ambitiösa, dynamiska, aktiva och seriösa singlar som söker efter en partner.” Vår talesperson berättar för P1 vad som förväntas av en partner hos våra medlemmar, ”Det människor söker i en partner tror jag är en person som delar samma mål i livet, någon som har samma idé av livet och samma vision av hur man vill att framtiden ska vara.” Detta tror han även kan vara förklaringen till den nya trenden där dejting-sidor fokuserar på utvalda grupper, ”Detta är väl egentligen grunden till trenden inom nicshade dejtingsidor. Att man genom ett smalare community kan träffa personer som delar detta. Och syftet med Elitsinglar är tillhandahålla det forumet för att skapa långvariga förhållanden jämnlika emellan.”

Fördelarna med en nischad sida

Själva matchmaking-processen är vetenskapligt baserad och utgörs av 290 frågor som är noggrant designade för att bäst matcha dig med en potentiell partner utifrån 29 dimensioner av varderas personlighet. Vid registreringen så fyller man i grundläggande sociodemografisk information så som ålder, boendeplats etcetera. Vår talesperson förklarar för P1 hur denna process gör Elitsinglar unikt; ”Vi väger in psykologiska faktorer som till exempel hur öppen man är för nya saker eller om man är äventyrlig. Är du väldigt äventyrlig som person så vill du antagligen ha en liksinnad partner.” Han påpekar även att det finns vissa variabler som måste vara olika, som envishet, ”Om ena personen är väldigt envis så bör inte den andra vara det.

Det finns många fördelar med att vara medlem i en nischad dejtingsajt; till exempel blir man automatiskt introducerad för singlar som har samma värderingar och intressen. Att kunna redogöra viktiga livsmål och värderingar är en av styrkorna med Elitsinglar enligt vår talesperson, ”Ett exempel är önskan om att skaffa barn. I verkliga livet kanske det är något du får reda på efter den 5:e dejten om den andra verkligen inte vill ha barn eller tvärtom. Och om det inte klaffar kan det vara något som gör att ni går skilda vägar. Här har du inte det problemet.” Trots att nätdejting underlättar många aspekter av partnersök så påpekar vår representant att det är viktigt att vara beredd på att lägga ner tid och hålla motivationen uppe för att undvika besvikelse med dejtingsidor.

Ett tecken i tiden

Vikten av att profilera sin egen individualitet på marknaden, eller sin personlighet online, har blivit avsevärt mer avgörande de senaste åren. ”Det bygger på att den moderna människan blir mer och mer individualister och förverkligar sig själv. Men vi kommer inte ifrån ett av våra mest grundläggande behov och det är att ha en stabil relation. Och det är helt enkelt lättare att ha med en person som du delar samma livsstil med. Hur du ser på balansen mellan jobb och fritid tex.”

Just balansen mellan arbete och fritid är en viktig aspekt för många av Elitsinglars karriärsmedvetna singlar enligt vår talesperson. ”Jobbet är idag en stor del av människors identitet och inte bara en källa till inkomst. Det bidrar till självförverkligande och jag tror att det blir enklare att nå sina mål om man har någon att bolla med och framförallt någon som förstår att jobbet eller intresset kan vara en så stor del av ens person och att det är så pass viktigt”, säger han och tillägger ”Att ha en partner som stöttar och hjälper istället för att klaga är nog väldigt behagligt”.

Kan en relation boosta ens karriär?

Vår talesperson säger till P1 att det har blivit allt vanligare med så kallade ´power couples´, par vars karriär och relation boostar varandra. ”Det bygger på det att vill man tillgodose behovet att vara självständig, individualist och göra något självförverkligande så är det enklare att tillgodose behovet av kontakt med en jämlik. Jag tror inte någon väljer en person enbart för att boosta karriären men om någon gör det skulle jag vilja råda den personen att skaffa en mentor istället.”

Så, dras motsatser till varandra eller är det bättre för ett långvarigt, lyckligt förhållande att hitta någon som är lik en själv? Vår talesperson anser att vissa karaktärsdrag defintivt är en fördel att dela, ”Moderna människor har stora behov. Att uppfylla dessa blir enklare med en person som förstår din drivkraft, motivation och ambition.”

Så om du är en målinriktad singel som söker en partner men som vägrar sänka kraven när det kommer till den stora kärleken kan Elitsinglar vara sidan just för dig. Prova redan idag med en gratis registrering!

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz