Partnersök och paradoxen med ett stort urval

Partnersök - kvantitet framför kvalitet?

Från en tidig ålder får vi höra saker så som ”ju fler desto roligare”. Att det ska finnas ett stort utbud av allting idag och att det finns ett tydlig fokus på kvantitet som något positivt – i alla aspekt av våra liv – är ett genomgående tema, inte sant?

Därför är det kanske något överraskande att ny forskning inom psykologi utmanar tron på att ju fler val desto större chans till att faktiskt ta bra beslut. Psykologen Barry Schwarz, som specialiserar sig på just psykologi och val förklarar, ”För många val paralyserar, istället för frigör… med så mycket att välja mellan så finner människor det väldigt svårt att välja eller ta beslut överhuvudtaget.” Vi får en falsk känsla av att någonting bättre alltid lurar runt hörnet, men vad gör detta med våra liv och framför allt när det kommer till partnersök?

LÄS ÄVEN – KONTAKTANNONS PÅ DINA VILLKOR

Paradoxen med för många val

Det har visat sig att, i motsats till vad många tror, så leder ett överflöd av val till en svagare övertygelse under valprocessen samt lägre tillfredsställelse efter att valet har blivit gjort. Schwarz förklarar, ”det är lätt att tro att ett annat val skulle ha blivit bättre… och detta föreställda alternativ gör ofta att du ångrar valet som du har gjort, även om det var ett bra beslut!”

Så, vad har allt detta med partnersök att göra?

Denna paralyserande effekt som kan komma i samband med ett för stort utbud är speciellt relevant när det kommer till nätdejting. När man vill finna en match online så är det en naturlig reaktion att vilja ha en så stor tillgång till andra profiler som möjligt, ju större utbud och ju enklare tillgång desto större chans att finna rätt person för just dig – eller? 100 partnerförslag per dag ger väl medlemmar en större chans att hitta kärleken än genom 5 förslag per dag? I verkligheten, å andra sidan, tenderar att översvämma medlemmar med hundratals potentiella profiler dagligen minska den tid som man spenderar med att överväga varje enskild profil och ägna dem den uppmärksamhet den kanske förtjänar och på så sätt istället höja missnöjet med valen man gör.

Detta uppmuntrar även medlemmar till att övervärdera värdet av det okända alternativet. I den riktiga världen, ser det ut såhär: person A möter person B men undrar om de potentiellt bättre alternativen C-Ö skulle vara, så A möter C, A gillar C men undrar fortfarade om D-Z kanske trots allt är potentiellt bättre alternativ… och jakten på den där perfekta partnern fortsätter – så kan partnersök fortsätta in i det oändliga. Men vill man verkligen det?

Partnersök – ge potentiella partners en ärlig chans!

Föreställ dig att din profil bara får en halv sekunds ouppmärksam titt. Den där bilden när du besteg ett berg eller precis målat klart en tavla förblev osedd, dina personliga frågor förblev olästa – verkar lite synd eller hur? Du har massvis att erbjuda som en partner, och du hoppas såklart att andra ska ta sig tiden att begrunda om era personligheter skulle kunna vara kompatibla med varandras. Vi kan även vända på rollerna – ger du dina partnerförslag en ärlig chans, läser du igenom deras profiler och tar dig tid att försöka få en uppfattning vad för slags person det är? Detta är absolut nödvändigt om du vill hitta rätt match för dig, och även anledningen till att ELITSINGLAR endast skickar dig 3-7 partnerförslag per dag.

Kärlek och partnersök är inte en exakt vetenskap, däremot är forskningen inom psykologi och val rigorös, omfattande och övertygande. Så glöm bort ”ju fler desto roligare” och ha ”kvalitet över kvantitet” som ditt nya motto. Vem vet, kanske din nya partner redan har lämnat ett meddelande i din inkorg precis nu.

Om du har några frågor eller kommentarer kring partnersök, lämna ett meddelande nedan eller skriv till [email protected]

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz