5 enkla steg till en bra profilbild!

Profilbild - ELITSINGLARS guide

Att dejta på nätet har blivit allt vanligare, men hur maximerar man sin profil och hur får man till en riktigt bra profilbild egentligen? Din profilbild är, oavsett man gillar det eller ej, en stor del av av denna ekvation – därför har vi skapat en guide för att hjälpa dig skapa en riktigt bra profil.

Nedan listar vi fem tillvägagångssätt som kan hjälpa dig att förbättra din profilbild. Läs vidare för vår snabbkurs i fotografi!

Därför spelar din profilbild roll

Fatum: det enda som är värre än en dålig profilbild på en kontaktannons är ingen bild alls. Låter det konstigt? Om du skippar bilder helt och hållet i din profil så alienerar du automatiskt mer än hälften av dina potentiella besökare och kontakter. I en av ELITSINGLARS undersökningar så visade det sig att hela 58 % av singlar aldrig ens öppnar en profil utan foton.

ELITSINGLAR reg banner

Toby Aiken, en professionell frilansfotograf, säger att en profilbild är nödvändigt av två anledningar. Först för att, ”Oavsett om vi vill medge det eller ej, så är det allra första vi ser ett utseende.” Även detta speglades i vår undersökning: 65 % av de svarande sa att foton är den delen av en profil som fångar deras uppmärksamhet när de söker en potentiell partner online.

Det andra skälet till att foton är så viktiga är att de är ett värdefullt sätt att backa upp intrycket du har gett av dig själv i den skrivna delen av din profil. Aiken förklarar: ”det är viktigt att försäkra sig om att ens profilbild förmedlar rätt saker. Om det står i din profil att du tycker om lugna hemkvällar och att titta på film, men din profilbild är tagen på en galen kväll ute eller en fest så kommer det inte att hjälpa dig i ditt sökande!” Att ha foton som visar ditt sanna jag, å andra sidan – är ett utmärkt sätt att träffa någon likasinnad.

LÄS ÄVEN: DEJTINGSAJTER – ÄR DE FÖR DIG?

Så, det är uppenbart att foton är extremt viktiga – men vilket är det bästa sättet för att maximera framgång inom detta område? Nedan listar vi de viktigaste sakerna att ha i åtanke när du väljer vilka foton du ska använda på dejtingsidor.

  1. Var bekväm

En grundläggande del av att ta en bra profilbild är bakgrunden. Aiken rekommenderar ett ställe där du känner dig avslappnad; en bra porträttbild i det här sammanhanget föreställer en avslappnad och glad person!

Han säger: ”Nyckeln till ett bra kort är att försäkra sig om att du är bekväm med din omgivning. Oavsett om det betyder att fotot ska tas i din hall eller i en studio – så länge du är familjär med omgivningen så kommer du att ta ett mer avslappnat och bättre foto… Slappna av dina muskler och försök le på ett naturligt sätt: ”Om du känner dig lugn och självsäker i ditt foto så kommer detta att reflekteras i din profil – och det är en bild av dig själv som du vill projektera!

  1. Att lägga grundarbetet för en bra profilbild

Det är lätt hänt att bekvämligheten styr när det kommer till att ta foton i hemmet, men innan du känner dig för bekväm så måste du lägga grundarbetet. Aiken påpekar att det är hjälpfullt att tänka på vad som kommer att ramas in i det färdiga fotot (förutom dig själv, såklart). ”Om du tar en bild i din hall till exempel, se då till att bakgrunden är relativt ren och städad -det betyder inte att den måste vara redo för en katalog men ta dig en titt runt dig och se till att det inte finns skräp eller röra synligt i bildoch att gardinerna hänge rakt.

Att förbereda dig själv för bilden är också värt att lägga ned lite tid på. Detta betyder inte att du behöver ge dig själv en dramatisk make-over; bara att du tänker efter lite vilka kläder och accessoarer kommer göra sig bra på bild. Aiken tipsar att kontraster kan funka väldigt bra på bild. ”De flesta färger kommer se bra ut, det viktiga är att undvika extrema mönster.” Med andra ord, se till att du drar till dig blickarna i bilden – inte dina kläder!

  1. Fokusera på det som räknas

”Det allra viktigaste i ett porträttfoto är att fokus ska ligga på dina ögon. Om dina ögon är i ett skarpt fokus så kommer fotot vara bra,” enligt Aiken.

Då dina ögon är den mest uttrycksfulla delen av dig är det av yttersta vikt att visa dem i din profilbild. Alla känner till det gamla uttrycket ’En bild säger mer än tusen ord’, vilket verkligen stämmer i det här fallet – om dina ögon lyckas förmedla något av din personlighet är halva slaget redan vunnet!

  1. Ljus, kamera, tagning!

Så, du har ordnat med bakgrunden, är nöjd med dina kläder och har kammat till håret. Nu till det sista, men avgörande steget, när det kommer till att ta ett bra foto – ljuset. Aiken påpekar att ljussättningen av ett foto kan göra all skillnad: ”Lockelsen att ta en bild med sin telefon är nästan överväldigande, och trots att de nuförtiden kan vara riktigt bra kameror så kommer bilderna bli mörka och gryniga om det inte finns tillräckligt med ljus.”

Istället så säger han att det bästa man kan göra är att ”öppna gardinerna och försök att få in så mycket naturligt ljus som bara möjligt. Ljuset från en kameras blixt kan vara väl skarpa, så försök att undvika blixt och kompensera istället med naturligt ljus för bäst resultat.”

  1. Överväg att anlita någon professionell

En sista sak att överväga när det kommer till din profilbild är att potentiellt investera i proffsiga porträttbilder i högkvalitet. Vi har tidigare nämnt hur man på sin profil på ett sätt gör reklam för sig själv –ett studio-porträtt är ett garanterat sätt att sticka ut ur mängden på ett bra sätt.

Att fotas hos en professionell fotograf är ett bra sätt att lugna dina nerver angående att publicera din bild online. Aiken säger att en ’bra fotograf kommer att få dig att känna dig bekväm, ta ett bra urval av bilder och se till att du är nöjd med resultaten. Ljuset kommer vara smickrande och bakgrunden kommer inte att distrahera. Om du följer dessa tips har du alla förutsättningar att få till en riktigt bra profilbild – vi på ELITSINGLAR önskar dig all lycka till med din online dating!

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz