Efter första dejten – vad händer nu?

Efter första dejten - vad händer nu? ELITSINGLAR

Har du varit på en första date? Grattis! Förhoppningsvis var det spännande, förhoppningsfullt och lite lagom pirrigt. Men vad händer nu? Här gör vi en djupdykning i de tankar och funderingar som dyker upp efter en första date. Vi ger bland annat tips hur man avgör om daten gick vägen och när det är lämpligt att höra av sig igen.

Vad är en lyckad första date?

Tack vare forskare vid universiteten i Stanford och Santa Barbara har vi nu det vetenskapliga svaret på den frågan. Forskarna fann att ju längre daten pågick desto mer skiftade indikatorerna på om det sa klick eller inte fokus från fysisk attraktion till hur själva konversationen fortlöpte. Studien visar hur män föll för kvinnor när de talade om sig själva i termer som ”jag” och ”mig”. Kvinnor å andra sidan föll för män som imiterade deras skratt, dvs. skrattade precis efter att de själva skrattat. De uppskattade också när männen avbröt för att ställa intresserade följdfrågor och använde ordet ”du”. Enligt forskarna är den första dejten är alltså lyckad om de involverade personerna ger varandra uppmärksamhet, visar att de lyssnar och (det kanske mest överraskande) fokuserar på kvinnan.

LÄS ÄVEN: 10 BRA FÖRSTA DEJTEN TIPS

Konkreta tecken på att daten gick vägen

I den amerikanska studien drar man även några slutsatser som kan hjälpa oss att avgöra om personen du gått på date med upplevde att ni matchade. Kvinnor som kände att det klickade talade mer om sig själva. De lät även rösten gå upp i en gällare tonart samt lät röstvolymen variera mer under olika delar av konversationen. Även intresserade män lär rösten bli mer ”maskulin” och talade med en dovare tonart. Män som kände att det klickade under daten var mer benägna att skratta och även de varierade röstvolymen för att visa intresse. När det klickar tenderar vi alltså enligt forskarna att vara mer stereotypa i vårt röstläge. Kanske för att vi tror att motparten attraheras av detta.

När bör man höra av sig efter första dejten?

Ringa eller inte? Denna eviga fråga efter en första date… Även den mest rationelle kan förvandlas till obeslutsam och osäker när det kommer till denna dejtingvärldens stora fråga. Är det ok att höra av sig först eller bör man vänta för att verka lite lagom sval (fast man egentligen vill slänga sig på telefonen)? Faktum är att sms och internetdating har gjort det lite enklare. Att skicka ett meddelande kan i många fall kännas lättare, särskilt om den andra personen skulle visa sig vara mindre intresserad än man först trott. Fördelen med ett meddelande eller sms är att du kan höra av dig relativt fort efter daten, utan att verka alltför ”pushy”. Att tacka för en trevlig date ”som du gärna skulle göra om” är också ett enkelt sätt att se om din date visar intresse och eventuellt stämma av att när ni ska mötas igen.

Om det inte klickade

Om det av någon anledning inte klickade på den första daten är det naturligtvis lätt att känna sig nedstämd. I en kolumn i Psychologhy Today finner vi tänkvärda ord från Karen L. Smith. Hon lånar begrepp från arbetslivet och väljer att se dejten som en praktikplats: dejtandet är ett bra sätt att undersöka om en person är en perfekt match, utan de förpliktelser som ett förhållande medför. Kanske är det så att varje date lär oss något och leder oss vidare mot den stora kärleken? Oavsett om du är en erfaren dejtare eller ny i dejtingdjungeln, så hjälper vi på ELITSINGLAR gärna dig med matchningen. Läs mer om vår vetenskapliga och framgångsrika metod, registrera dig hos oss och se framemot nya seriösa dejter!

Efter första dejten ELITSINGLAR

Sources:

http://web.stanford.edu/~jurafsky/pubs/mcfarlandjurafskyrawlings.pdf
https://www.psychologytoday.com/blog/full-living/201605/5-reasons-treat-dating-internship

Om författaren: ElitSinglars redaktion

Läs mer artiklar skrivna av ElitSinglars redaktion