Evig kärlek, våga tro på ett långt och lyckligt förhållande

Tror du på evig kärlek? ELITSINGLAR

Kan vi verkligen älska en person i nöd och lust år ut och år in? Den eviga kärlekens vara eller inte vara är ett ämne som väcker debatt. Samtidigt talar statistiken sitt tydliga språk, vi vill tro på kärleken! Här gör vi ett nedslag i den senaste forskningen i ämnet och ger några tips på vägen till ett långt och lyckligt förhållande.

Medelsvensken tror på kärleken. I en studie som gjordes 2011 svarade hela 8 av 10 svenskar ja på frågan om de trodde på livslång kärlek. Siffrorna var allra högst bland höginkomsttagare och högutbildade. Samtidigt visar statistik att vi är det land i Europa med flest ensamhushåll. Är det kanske helt enkelt så att svensken är en hopplös romantiker med alltför många kärleksfilmer i bagaget? Nej, faktum är att vetenskapen ger alla oss som vill och vågar tro på livslång kärlek rätt.

Forskningen tror på evig kärlek!

Forskare vid Stony Brook University tog hjälp av röntgen för att kunna jämföra reaktioner i hjärnan hos par som varit tillsammans i minst 20 år med hjärnreaktionerna hos nyförälskade par. Man tittade på hur paren reagerade då de visades bilder av sina älskade. Det visade sig att 10 % av de som hade varit tillsamman länge uppvisade samma kemiska reaktioner som de hos de nyförälskade. Forskarna menar att tvärtemot vad många tror så kan den starka romantiska och passionerade känslan hålla sig kvar i förhållandet för evigt.

LÄS ÄVEN – SÅ MÖTER DU AKADEMISKA SINGLAR

Tips för en starkare relation

Den goda nyheten är alltså att evig kärlek verkligen tycks existera! Experterna är dock eniga om att det krävs arbete för att hålla kärleken levande:

Idealisera inte kärleken

Russ Harris, en författare och parterapeut från Australien, menar att vi måste släppa orealistiska förväntningar på kärleksrelationen. Vi måste lära oss att se vår partner för den den verkligen är och sluta fokusera på fel och brister. Harris menar även at vi måste våga gå helhjärtat in i en relation och fundera över våra värderingar. Vem vill vi vara i ett förhållande? Kanske är det viktigare att få relationen rör sig framåt än att vi står och stampar för att vi ständigt måste ha rätt…

Låt alla känslor vara med

Svåra känslor är en del av ett förhållande. Även dessa känslor måste få plats när vi bygger en långvarig relation. Harris föreslår att vi ibland stannar upp och andas istället för att gå in i kamp eller fly. Han menar att vi måste tänka över hur vi egentligen beter oss när våra egna behov inte blir mötta och besvikna känslor kommer upp till ytan. Acceptera alla känslor men andas några djupa andetag så att de får utlopp på ett sätt som ligger i linje med dina värderingar om hur du vill bemöta din partner på ett konstruktivt sätt.

Kommunicera mera

Familjerådgivare och parterapeuter verkar rörande överens om att kommunikation är nyckeln till ett lyckligt förhållande. Par som tar för vana att samtal om både stort och smått göder samhörigheten i förhållandet. Ett tips kan vara att inte fastna i diskussioner om vad som är rätt- och fel. Att hålla konversationerna nyfikna, levande och kravfria är välgörande för kärleken.

Att hitta någon att dela kärleken med

För den som är singel och längtar efter en parrelation kan den eviga kärleken kännas hopplöst långt borta. Varför inte ta hjälp av oss på ELITSINGLAR? Tack vare vår vetenskapligt utformade matchmakingmetod presenterar vi dig för andra likasinnade singlar som söker långvariga och seriösa förhållanden. Vi är övertygade att vår metod, som låter dig dejta verkligt kompatibla singlar, mycket väl kan vara det första steget till evig kärlek!

Sources:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenskarna-tror-pa-karleken/
https://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201206/the-12-ties-bind-long-term-relationships
http://www.nok.se/Akademisk/Titlar/Popularpsykologi/Relationer–kanslor/Karlekens-ACT/

Om författaren: ElitSinglars redaktion

Läs mer artiklar skrivna av ElitSinglars redaktion