När ska man säga ’Jag älskar dig’ till någon?

När ska man säga "Jag älskar dig" egentligen?

Att säga ’Jag älskar dig’ till någon för första gången kan kännas som en utmaning och är ett stort steg i vilket förhållande som helst. ELITSINGLAR guidar dig i ämnet med hjälp av vår psykolog om hur och när man ska yttra de tre magiska orden.

Finns det en tidgräns för när man kan säga ”Jag älskar dig”?

Att veta när man ska, och vågar, säga ’”Jag älskar dig” till någon för första gången kan kännas som en utmaning. Det är vanligt att man känner att man älskar sin partner men helt enkelt är osäker på om kärleken är ömsesidig och inte vill skynda för mycket med att ta förhållandet till nästa nivå. Att yttra de tre magiska orden för första gången kan därför innebära många olika känslor på en och samma gång, både förhoppningar och farhågor är vanliga.

”För att kunna säga ”Jag älskar dig” så måste du lita på din partner totalt”

eDarlings psykolog Salama Marine har följande att säga om ämnet: ”Mer än om bara tid och timing så handlar det om tillit. För att kunna säga ”Jag älskar dig” så måste du lita på din partner totalt; därför att när du säger dessa ord, så accepterar du samtidigt att ge hen makten. Men det är även viktigt att du kan lita på dig själv och vara självsäker nog att acceptera att kunna ta den ultimata risken när det kommer till förhållanden: risken att inte få höra det tillbaka.”

Så tycker svenska singlar

I en av ELITSINGLARS egna undersökningar så ansåg hela 76 % av svenska singlar att det inte finns någon tidsgräns för när man kan säga ”Jag älskar dig” för första gången. 14 % ansåg det vara rimligt att förklara sin kärlek efter en månad och 6 % efter ett halvår. Utöver det så säger 39 % av de tillfrågade männen ”Jag älskar dig” inom den första månaden som de dejtar någon, jämfört med enbart 23 % av kvinnorna. Läs mer om undersökningen här.

LÄS ÄVENSÅ VET MAN ATT HAN ÄR INTRESSERAD

Vem säger det först?

I genomsnitt så tar kvinnor längre tid på sig för att säga ”Jag älskar dig” till någon för första gången än vad män gör. Enligt en undersökning utförd av YouGov så tar det i genomsnitt män 88 dagar att säga de tre magiska orden i jämförelse med kvinnors 134 dagar.1 Vår psykolog Salama Marine säger; ”Att säga ”Jag älskar dig” efter en kort tid tillsammans – eller alltför ofta – kan indikera att du inte tar orden tillräckligt på allvar. Det visar till och med att du inte tar de här tre väldigt betydelsefulla orden seriöst nog. Varför? Helt enkelt därför sann och djup kärlek behöver tid för att utvecklas, det är på grund av denna anledning som de flesta tenderar att verkligen tänka efter och vänta innan de yttrar dessa ord.” Orden bör alltså behandlas med respekt och eftertänksamhet innan de yttras, för båda parters skull.

Hur vet man att man älskar någon?

Orden ska komma från hjärtat – inte hjärnan. Försök att inte överanalysera, men se till att du faktiskt känner personen först och att din kärlek är villkorslös att säga det för snabbt kan vara vilseledande och riskabelt i ett nytt förhållande. Jean Cocteau sa en gång om ämnet: ”Du vet att du är förälskad när du – bokstavligen – inte kan leva utan att fråga och vänta på tecken på hans/hennes kärlek. Men även när du märker en stor skillnad på hur du lever och uppskattar livet. Nu handlar det inte längre bara om dig själv, din partner blir oumbärlig, som om ditt liv berodde på det”.

I slutändan så handlar det inte om vem som säger vad och när utan känslan du får av ert förhållande. Att säga och få höra ”Jag älskar dig” från en partner för första gången kan vara en fantastisk upplevelse som för er ännu närmare varandra. Det viktigaste är att inte behöva ångra det man aldrig sa.

Finns det någon tidsgräns för när man kan säga ”Jag älskar dig” för första gången till någon enligt dig? Kommentera nedan!

Sources:

1 http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2289562/I-love-Men-88-days-say-girlfriend-women-134-days-say-boyfriend.html

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz