Att känna sig ensam och hur man kan göra något åt det

Känna sig ensam - tips ELITSINGLAR

Ensamheten är en känsla som kan ta sig många uttryck. Som känslan av att stå vid sidan av och titta på när alla andra verkar leva lyckliga i en romantisk film. Paradoxalt nog kan vi ibland även känna oss ensamma i ett rum fullt med andra människor.

När känslan av ensamhet känns överväldigande kan det vara trösterikt att veta att vi alla känner oss ensamma ibland. Här gör vi en djupdykning i vad ensamhet är och ger tips om strategier för att bryta den.

Är ensam verkligen stark?

I Sverige har vi flest ensamhushåll i hela Europa. Ofta talar vi om svensken som en stark ensamvarg som klarar sig fint på egen hand. Ibland vill vi vara för oss själva, men det ligger det inte en skillnad i att vara själv och att vara ensam? Statistiken talar sitt tydliga språk. Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån så känner sig var sjunde svensk ensam. I SCBs undersökning uppgav en större del av de som bodde i ensamhushåll att de kände sig mer ensamma än de som bodde tillsammans med någon. Undersökningen visade att hela 30% av de ensamboende hade känt sig ensamma under de senaste två veckorna och att även singelföräldrar kände sig minst lika ensamma som de ensamboende.

LÄS ÄVEN: HITTA DEN RÄTTE FÖR DIG

Strategier för att övervinna ensamhet

Att känna sig ensam är betungande för många och ett ämne som intresserar forskarna. För den som vill läsa mer är det litterära utbudet i ämnet stort. Forskarduon Stephanie och John Cacioppo vid universitetet i Chicago har via två olika undersökningar kommit fram till några strategier för att vinna över ensamheten:

1. Gör dig mer tillgänglig

Se till att inte isolera dig. Acceptera inbjudningar till sociala sammankomster även om du inte känner för att gå.

2. Skaffa en handlingsplan

Att komma till insikt om att vi inte är passiva offer som inte själva kan påverka vår situation kan vara befriande. Att analysera sin situation, lägga upp en plan och känna att man faktiskt har kontroll och möjlighet att påverka är en stor hjälp.

3. Urval – det är skillnad på kvantitet och kvalitet

I förhållanden, såväl vänskaps- som kärleksrelationer, bör vi enligt forskarna satsa på kvalitet istället för kvantitet. Lägg ner tid på personer med gemensamma intressen för att utveckla en givande relation!

4. Förvänta dig det bästa

Att förvänta sig att andra vill väl och är sympatiska leder till att du själv uppfattas som en välvillig och trevlig person. Det må låta som en klyscha, men att möta andra med ett leende ger dig värme i retur. Att förvänta sig det bästa från andra kan därför vara ett steg bort från ensamheten.

Att träffa andra singlar

För den som känner sig ensam och vill finna kärleken är det dock inte alltid det lättaste att hitta det man söker genom att acceptera inbjudningar till sociala sammanhang som forskarduon från Chicago föreslår. Ofta finns varken tid eller ork till ett sökande efter andra singlar i barvimlet och på kvällskurser. För chanserna att hitta någon som det verkligen klickar med kan kännas små. Att planlöst söka efter andra som matchar ens egna intressen och mål i livet kan vara nog så svårt, att finna andra med liknande intressen och livsmål som dessutom är singlar på jakt efter ett seriöst förhållande är ännu svårare! För att göra sökandet efter ett förhållande enklare så har vi på ELITSINGLAR utarbetat en matchmakingmetod som bygger på vedertagen forskning. Varför inte låta oss hjälpa dig att känna dig mindre ensam och finna ett seriöst förhållande? Här kan du läsa mer om att träffa en partner online.

Känna sig ensam reg banner ESE

Sources:

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Singelforaldrar-kanner-sig-ofta-ensamma
https://www.psychologytoday.com/blog/connections/200812/easing-your-way-out-loneliness

Om författaren: ElitSinglars redaktion

Läs mer artiklar skrivna av ElitSinglars redaktion