Att förstå otrohet: varför är människor otrogna?

Tecken på otrohet - ELITSINGLAR

Oavsett om det är på grund av passion, uttråkning eller en biprodukt av en vild kväll på krogen, så är det en sak som är säker; otrohet är mycket vanligare än vad vi ibland väljer att tro. Uppskattningar tyder på att en svindlande 75 % av äktenskap har innehållit romantisk aktivitet utanför förhållandet, vilket i sin tur väcker frågan: varför är folk otrogna?

Från semi-vetenskapliga studier till seriösa psykologiska hypoteser så finns det ett överväldigande smörgåsbord av förklaringar som erbjuds till varför både män och kvinnor beslutar sig för att strunta i monogamin och starta en affär. Oavsett vilken sida eller förklaring du föredrar så är det uppenbart att otrohet är aldrig är en svart-vit historia.

Efter en noggrann genomgång av ett flertal vitt spridda teorier så är det kanske lämpligt att ompröva på vilket sätt som vi uppfattar det ”ultimata sveket”.

Fem tecken på otrohet:

Hur definieras otrohet?

Som nämnts i inledningen så finns det inget sådant som svart och vit otrohet – gråskalor förekommer alltid. När någon är otrogen mot sin make eller partner så finns det sannolikt en mängd unika och komplexa variabler som har orsakat personen har sökt tillfredsställelse på ett annat håll. Orsaker som inte nödvändigtvis är kopplade till dennes partner.

LÄS ÄVEN: SÅ KOMMER MAN ÖVER NÅGON

Exakt vad är det som är otrohet och hur bör otrohet definieras? Detta är en gåta som uppmanar till en myriad av svar som är lika varierande som skäl till varför någon skulle börja en affär.

Framför allt är så råder det en ganska vedertagen överensstämmelse om att någon som helst form av sexuell aktivitet utanför en relation definieras som otrohet. Otrohet behöver nödvändigtvis dock inte fullbordas av köttsliga handlingar för att av många anses som otrohet; det kan också vara intima känslomässiga band till en tredje part. I själva verket är denna senare form av otrohet förmodligen betydligt mer utbredd, och fruktad, än den fysiska otroheten.

Även om vissa människor skulle argumentera att till exempel spendera tid med att söka igenom porrsajter eller sms:a någon extremt ofta utgör en variant av otrohet. Oavsett hur man definierar otrohet så är den gemensamma nämnaren i alla dessa handlingar svek. Därför kan det vid en relations start vara en god idé att diskutera vad som är otrohet för just dig och din partner för att undvika framtida missförstånd.

Svek den största faktorn

Den belgiska psykoterapeuten Esther Perel väger in på frågan. ”Otrohet är en handling av svek”, sade under hon vid ett TED Talk, ”men det är också ett uttryck för längtan.“ Enligt Perel längtar vi efter något som saknas inom oss själva, vi är sedermera otrogna för att tillfredsställa ”en längtan efter en emotionell koppling, för att uppleva något nytt, för frihet, för självständighet, för sexuell intensitet – en önskan att återta förlorade delar av oss själva ”.

Genom att studera hur relationer (och otrohet) ger oss en känsla av själv kan vi definiera om några av de mer rigida åsikterna. ”Jag ser på otrohet från ett dubbelt perspektiv”, säger Perel, ”skada på den ena sidan, tillväxt och självinsikt å andra sidan – vad det gjorde för dig och vad det betydde för mig.”

Det är den senare komponenten som Perel dömer som är viktig här; om en person avslöjar vad som saknas inom sig själv eller i deras relation och försöker att fixa det, så kan otrohet på ett skevt sätt, vara en negativ upplevelse som – i bästa fall – slutligen leder till något positivt.

Om du känner dig redo för att träffa någon ny som är bättre menad för dig, registrera dig med ELITSINGLAR idag.

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz