10 steg för att övervinna svartsjuka

Bli av med din svartsjuka - ELITSINGLAR

Svartsjuka kan uppstå även i de bästa av förhållanden, men det är hur man tacklar problemet som räknas. Nedan följer några goda tips över hur man kan hantera och överkomma svartsjuka och avundssjuka i en relation.

Vi har sammanställt en lista med 10 saker att i åtanke för att bearbeta din svartsjuka som kommer tillåta ditt förhållande att blomstra harmoniskt.

Bli av med svartsjuka i 10 steg

1. Erkänn att du har ett problem

Det första steget för att överkomma en (ofta) irrationell känsla är, som alltid, att erkänna att man faktiskt har ett problem. Medvetenhet om problemet kommer att hjälpa personen i fråga att acceptera att svartsjukan inte är berättigad och därför enklare att överkomma. Det är hur man hanterar problemen med svartsjuka som dikterar hur förhållandet kommer att fortsätta. Att inse att man beter sig irrationellt kommer hjälpa en att kontrollera sina känslor.

LÄS ÄVEN: ÄR DIN PARTNER KÄNSLOMÄSSIGT OTILLGÄNGLIG?

2. Bota svartsjuka genom att våga lita på din partner

Många människor som befinner sig i bra relationer kan trots det ibland känna sig svartsjuka. Du måste fråga dig själv; litar jag helt och hållet på min partner? Har din partner någonsin gett dig skäl att tvivla på sin trohet förut? Om din partner aldrig gett dig skäl att tvivla så är det helt enkelt hjärnspöken och bara i ditt huvud. Ge din partner tillit och låt hen vara oskyldig om inte motsatsen bevisas..! Om du verkligen oroar dig för otrohet så ta en ärlig diskussion med din partner.

3. Sysselsätt dig själv

Ett av de bästa sätten att handskas med irrationella känslor och tveksamhet är att se till att vara upptagen och fylla din tid med saker som du tycker om att göra istället för att låta din hjärna infiltreras av svartsjuka tankegångar. Det är lätt hänt att man kommer upp med osannolika och löjliga scenarion som ens partner skulle kunna befinna sig i om man är svartsjukt lagd, därför är det viktigt att ta kontroll över sina tankar och omge sig med människor och sysslor. Att starta nya projekt och ha saker på gång och träffa vänner regelbundet komma hjälpa med att hålla svartsjukan i schack.

4. Bli av med svartsjuka genom att bättra ditt självförtroende

När man försöker bota svartsjuka så kan det vara en god idé att granska sig själv och fundera över varför man tenderar att bli svartsjuk i relationer. Ofta är det grundat i brist på självförtroende. Troligtvis så har du ingen anledning till att inte lita på din nuvarande partner, svartsjukan kommer antagligen från att ha blivit illa behandlad i tidigare förhållanden eller en känsla av att man inte är bra nog. Sluta med detta omedelbart! Dina osäkerheter är inte din partners fel men kan i längden skrämma bort hen om du inte är försiktig. Tro på dig själv – du är jättebra som du är och din partner är lyckosam att ni fann varandra!

5. Kommunicera med din partner

Svartsjuka uppstår ofta på grund av missförståelse och dålig kommunikation. Red up alla potentiella missförstånd med din partner direkt. Ställ inte massor av anklagande eller irrelevanta frågor utan fokusera på att förtydliga saker och få svar på saker som oroat dig. Detta är alltid att föredra framför att låta din hjärna löpa amok med irrationella tankar som kanske lätt kan läggas till ro. Tänk alltid efter före dock; om dina frågor kan väcka anstöt hos din partner till exempel, visa respekt för hens integritet och person och utgå inte alltid från det värsta.

6. Sluta jämföra dig själv med andra

Ett av de mest effektiva sätten att bli av med svartsjuka och få ett lyckligare liv på är att sluta jämföra dig själv med andra. Det kan hända att du blir svartsjuk på din partners vänner eller kollegor om du alltid letar efter fel med sig själv och enbart fokuserar på andra människors goda kvaliteter. Men det är den typen av tänkande som uppmuntrar och skapar en grogrund för svartsjuka tankar. Naturligtvis kommer det alltid att finnas människor i världen som är snyggare och är mer intelligenta än en själv, men du är unik och har fantastiska egenskaper som inte alla andra har! Det är antagligen dessa som attraherade din partner till dig i första taget.

7. Spela inte spel

Många svartsjuka människor i förhållanden tror att svaret är att spela spel. Kanske vill man få sin partner att känna som man själv gör? Oavsett anledningen så är inte detta lösningen.Att spela spel och vara beräknande kommer bara förstöra tilliten mellan er. Gå emot instinkten när du känner att du vill att din partner också ska må dåligt och behandla hen rättvisst och med respekt.

8. Försök inte att göra din partner svartsjuk

Man kan inte bota svartsjuka genom att skapa mer svartsjuka. Detta är en farlig väg att ta och kommer bara orsaka mer problem i förhållandet. Vissa människor tror att om de låter sin partner genomlida svartsjuka de med kommer de vinna tillbaka makten. Men det är inte så det fungerar. Det kommer troligtvis bara resultera i att din tilliten mellan dig och din partner skadas och kommer bara skapa mer distans mellan er.

9. Låt inte din fantasi vinna ta över din verklighet

Detta är kanske det viktigaste rådet när det kommer till att övervinna avundsjuka och svartsjuka. Problemet med svartsjuka är, att allt som oftast, existerar allt bara i ditt huvud. Ofta är svartsjuka baserat på irrationella tankar, det är därför viktigt att du måste låta dina rationella tankar överrösta dessa. Robert L. Leahy skriver i PsychologyToday att ’Inse att svartsjuka tankar inte är samma sak som verkligheten. Du kanske tror att din partner är intresserad av någon annan romantiskt, men det betyder inte att hen faktiskt är det. Tankar och verklighet är två olika saker.’ Det är väldigt viktigt att skilja mellan de två och hålla din rationella sida intakt. Om du lyckas kontrollera dina tankar kommer ditt liv bli avsevärt enklare.

10. Förväxla inte livet online med det offline

Vi lever i en värld där teknologi blir allt mer betydelsefull och mycket av livet utspelas online. Det kan vara svårt att inte kolla ens sociala medier och andra plattformer för kontakt du har med din partner dagligen. Det är dock lätt hänt att man misstolkar bilder och meddelanden online och dra förhastade slutsatser. Ett av de bästa sätten att bli av med svartsjuka på är att minska på användandet av sociala medier och internet.

Tipsen ovan kan alla hjälpa med att bota svartsjuka men i slutändan så beror allt på tillit. Att känna sig osäker ibland är naturligt men allt beror på hur man hanterar det. Leahy säger: ’Osäkerhet är en del av livet man måste lära sig acceptera. Osäkerhet är en begränsning som man inte kan göra så mycket åt. Man kan aldrig veta med säkerhet om en partner kommer svika en. Men om man anklagar, ställer krav och straffar så kan man mycket väl skapa en självuppfyllande profetia.’

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz