Tron är stark – när det kommer till kärlek

ELITSINGLARS undersökning om tro och dejting 2015 visar att kärleken övervinner det mesta – men när det kommer till att skaffa barn tillsammans blir det lite mer komplicerat. 353 nätdejtande skandinaviska singlar har deltagit i undersökningen.

Goda nyheter: Religion stoppar inte kärleken

65 % av de kristna deltagarna anser det inte viktigt att en framtida partner delar deras tro. Bland de icke-troende svarande så var 80 % öppna för att dejta en kristen. I allmänhet anser singlarna alltså inte att trosuppfattning är viktig när det kommer till val av partner och att oavsett religion så finns det goda chanser att finna kärleken tillsammans.

Barn ändrar på åsikterna

Men! När det kom till att skaffa barn tillsammans dock så uppgav hela 70 % av de kristna deltagarna att det var viktigt för dem att barnet blir döpt och uppfostras på kristet vis. Bland de icke-kristna deltagarna var det bara 16 % som skulle acceptera att en partner insisterade på detta. De flesta ansåg att barnet själv skulle få ta ställning till val av religion när det var gammalt nog.

ELITSINGLARS psykolog Salama Marine har följande råd till par som befinner sig i denna situation:

  1. Prata om olika önskemål som ni båda har om äktenskap och barnuppfostran så fort du märker att förhållandet börjar bli seriöst. Låt inte fjärilarna i magen förblinda dig för viktiga frågor.
  2. Fokusera på era värderingar. De värdegrunder som ni delar är basen för förhållandet och är ett stabilt fundament för er framtida familj tillsammans.
  3. Gör det tydligt för dig själv och för din partner vilken betydelse tron har för dig – endast på detta vis kan ni båda förstå varandra.
  4. Var öppen och intresserad av din partners tro eller livssyn. Det betyder inte att du måste offra din egen tro. Det handlar snarare om att visa intresse för det som betyder mycket för den andra, något som leder till ett starkare förhållande.

Om författaren: ElitSinglars redaktion

Läs mer artiklar skrivna av ElitSinglars redaktion