Jag är:
Vänligen ange ditt kön.
Ange en giltig emailadress.
Ange ett giltigt lösenord.
« Gå tillbaka till föregående sida
Upptäck kristen dejting online med ELITSINGLAR
%
54% kvinnor 46% män

Lika många män som kvinnor är medlemmar på ELITSINGLAR

10 000+
Nya medlemmar

Tusentals nya singlar upptäcker ELITSINGLAR varje vecka

68%
Akademiker

Majoriteten av våra Premiummedlemmar har universitetsutbildning

Kristen dejting har flyttat online

Kristen dejting har flyttat online med ELITSINGLAR

Att hitta en kristen partner genom konventionell dejting kan idag vara idag en utmaning. Många unga kristna känner det som om den kristna befolkningen blivit mindre, äldre och mer inaktiv. Så behöver det inte vara – det finns bättre sätt att mötas!

Religiös kompatibilitet för kristen nätdejting

För kristna singlar som Rebecca Vandermark (33), vars ”hjärta längtar efter att träffa sin livspartner”, är träffsäkerhet och religiös kompatibilitet några av de viktigaste kriterierna för lyckad dejting. Men att finna detta är lättare sagt än gjort i dagens samhälle. Kristen dating på nätet har ökat rejält på senare år genom sidor som ELITSINGLAR, och det har lett till att singlar som Rebecca numera har goda möjligheter att hitta sin livspartner och en kristen date online.1 Resultatet från flera färska studier visar att kristen dating online blivit allt populärare i hela västvärlden.

Kristen dejting online

Lägg sedan till att det vanligaste önskemålet bland kristna singlar i Sverige är att hitta ett långvarigt förhållande som mynnar ut i ett stabilt och kärleksfullt äktenskap – något som blir mycket lättare med skräddarsydd online matchning – så blir ekvationen logisk. För att citera Jenell Paris, socialantropolog vid Messiah College; ”Kristna bör leta på nätet efter sin partner […] eftersom det är där människorna finns!”2

Varför är kristen dejting på konventionellt vis svår?

Antalet kristna som är folkbokförda i Storbritannien har fallit med 12.4% mellan 2001 och 2011,3 och det finns all anledning att anta att samma mönster gäller också i Sverige. Av de 59% av de kvarstående kristna så kan ”bara runt en tredjedel” betraktas som ’aktiva’ medlemmar (15% av Storbritanniens befolkning går till kyrkan minst en gång i månaden).4-5 Problemet är särskilt stort för unga kristna kvinnor eftersom ”majoriteten av församlingen är över 60 i många kyrkor”, och antalet kvinnor jämfört med män är ofta högt, 65%-35%.6-7 Statistiken är dyster, speciellt för singlar som Rebecca som säger att, ”min partners tro är den viktigaste faktorn när jag överväger vem jag dejtar”. Jenell Paris menar också att det finns ytterligare problem som gör kristen dejting svår med konventionella medel. Hon fortsätter, ”kyrkan inte är utrustad för att hantera singlar som har fyllt 25”, och menar att många kristna vittnar om bristande stöd från församlingen i det här avseendet. Hon menar att lösningen kan finnas online: ”Även om dejtingsajter inte löser själva problemet med fler kristna kvinnor än män, så ökar den chansen för kristna som söker partners att hitta rätt trots det.”

Är äktenskap som börjar på kristna dejtingsajter lyckligare?

Tidigare tveksamhet till att använda online dejting-tjänster byggde på en känsla att äktenskap mellan två personer som mötts online var mindre troliga att hålla. I nya studier utförda av forskare från Harvard och Chicago universitet visade det sig dock vara tvärtom – de giftermål som påbörjades online resulterade i färre skilsmässor och var dessutom lyckligare. Författarna förklarar: ”Var någonstans man möter sin make eller maka är förstås bara en av flera faktorer […] men resultatet av studien är icke desto mindre uppmuntrande. De [äktenskap] där de tillfrågade träffade sin make eller maka upplevdes som mer tillfredsställande [och] mindre benägna att sluta i separation än äktenskap som påbörjades offline”.8 För kristna som söker en lycklig och stabil långvarig relation så finns det alltså flera skäl att gå online för kristen dejting.

”Eftersom min tro är en central del av den jag är, så måste jag kunna dela den med min partner” – Rebecca, 33, om kristen dejting.

Kristen dejting online: de största fördelarna med en kristen dejtingsajt

Eli Finkel, medförfattare till en kritisk analys av online dejting, menar att ”det finns stor potential att hitta ett tillfredsställande, engagerat förhållande” genom att använda kristna dejtingsidor.9 Jenell Paris är av samma åsikt: ”online dejting har unika fördelar” säger hon.”Det verkar som att människor lyckas som bäst när de själva kan påverka sina möjligheter.” Med online dating kan kristna själva värdera vilken betydelse partnerns religiösa övertygelser har, och filtrera bort personer vars religiösa övertygelser skiljer sig från den egna. På så sätt görs sökningen mycket mer effektiv och målinriktad. ELITSINGLARS personlighetstest baseras på vedertagen psykologiskt relationsteori för att matcha medlemmar som passar när det kommer till personlighet, sinnelag, värderingar och intressen. Det ger mer dig än bara kristen dejting, du blir matchad med personer som passar dig på flera plan, och som du annars kanske inte mött.

Finn en kristen date i Sverige

Även om det blivit svårare att möta den där perfekta personen på gatan, på jobbet eller via vänner och bekanta, så ser det alltså ljust ut om du vet var du ska leta. Tusentals kristna singlar matchas, möts och förälskar sig online – det nya sättet att mötas i Sverige.

Har du frågor kring eller egna erfarenheter av kristen dejting? Lämna en kommentar nedan!

Sources:

1 Rebecca Vandemark (2013). Intervju med ELITSINGLAR.
2 Jennell Paris (2013). Intervju med ELITSINGLAR.
3 UK Office for National Statistics (2011). ’Religion in England and Wales in 2011’, Part of the 2011 Census.
4 The Richard Dawkins Foundation (2012). ’RDFRS UK/Ipsos MORI Poll #1: How religious are UK Christians?’
5 Ashworth, J., & Farthing, I. (2007). ’A research report from Tearfund on church attendance in the UK’.
6 Watts, F.,quoted in: Bingham, J. for The Daily Telegraph (2013). ’Christianity is declining 50pc faster than thought- as one in 10 under-25s is a Muslim’.
7 Ashworth, J., & Farthing, I. (2007). ’A research report from Tearfund on church attendance in the UK’.
8 Cacioppo, J.T., Cacioppo, S., Gonzaga, G.C., Ogburn, E.L., and VanderWeele, T.J. (2013). ’Marital satisfaction and break-ups differ across on-line and off-line meeting venues’, PNAS.
9 Finkel, E.J., Eastwick, P.W., Karney, B.R., Reis, H.T., and Sprecher, S. (2012). ’Online Dating: A Critical Analysis From the Perspective of Psychological Science’. Psychological Science in the Public Interest, Vol. 13 (1), pp3-66.

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz