Kärlek på jobbet – expertens tips

Kärlek på jobbet - vett och etikett

Att balansera en relation med kraven från arbetet är inte alltid en lätt uppgift. Trots detta, som det nyligen avslöjades i en ELITSINGLAR-undersökning, så startar folk ofta förhållanden med sina arbetskollegor.

Detta kan absolut vara ett bra sätt att träffa en långvarig partner på. Dock så kan sådana relationer ofta leda till stress och problem på arbetsplatsen, ELITSINGLARS egna psykolog tipsar om hur du bäst hanterar kärlek på jobbet.

1. Känslorna är inte alltid ömsesidiga.

Om en kollega visar intresse men det inte är ömsesidigt, eller om du redan har en partner, kommunicera detta tydligt till dem för att undvika missförstånd. Om någon säger samma sak till dig, respektera deras önskan och förbli professionell.

2. Fundera på om en relation med en kollega är värd risken.

Föreställ dig mardröms-scenariot: förhållandet slutar dåligt, och du känner att en av er måste byta avdelning eller till och med säga upp sig då daglig kontakt känns för stressigt. Mitt råd är att gå långsamt fram; lär känna personen väl och få ett gediget intryck av era ömsesidiga intentioner för att starta ett förhållande innan ni inleder en relation.

3. Gör det officiellt så snart ni kan.

Om något seriöst utvecklas så kan ett snabbt ord till era närmaste kollegor om situationen vara en bra idé, så att ingen annan hinner före er. Det är alltid bäst att vara öppen när det gäller kärlek på jobbet.

4. Håll kramar, kyssar och smeknamn utanför jobbet.

Det kan vara en god idé att hålla fysisk beröring utanför kontoret. Håll i åtanke att ni befinner er på en arbetsplats och att beröring kan potentiellt göra era arbetskamrater obekväma.

5. Dela aldrig intima detaljer med en annan kollega.

Känn dig aldrig frestad att diskutera ert förhållande i detalj med andra på jobbet. En jobbromans kommer alltid att dra fördel av diskretion och lojalitet.

6. Vid kärlek på jobbet: avstå från personliga skämt.

Detta kommer enbart resultera i att du och din partner avskärmar er från andra kollegor och kan i längden påverka hur du kommer överens med andra inom företaget.

7. Spendera rasterna och ledig tid med andra kollegor.

Detta rekommenderas varmt då det kommer att bidra till att du fortsätter att ses som en del av laget och som självständig från din partner. Låt inte kärlek på jobbet stå i vägen för en fortsatt bra relation med dina arbetskamrater.

8. Avstå från att tala om arbetsfrågor hemma.

Detta gäller särskilt om din partner vill undvika detta. Din partner är inte ett bollplank för dina arbetsproblem; för att riktigt kunna njuta av er fritid tillsammans behöver ni kunna prata om och göra andra saker. Om en av er måste diskutera en arbetsfråga, var pragmatisk och sätt en angenäm tidsfrist.

9. Hitta självständighet.

Att spendera så mycket tid tillsammans kan vara en utmaning, så det kan vara hjälpfullt att finna självständighet genom att ha olika hobbys och vänskapsgrupper. Alla par hanterar detta på olika sätt, så ta reda på vilken balans som fungerar bäst för just er.

10. Om det inte fungerar, avsluta saker på ett professionellt sätt.

Om förhållandet ledsamt nog inte är en framgång, så kan daglig kontakt vara stressande. Men med en tydlig konversation som är fokuserad på en lösning som funkar för båda, är det hanterbart. Om ni gör slut, kom överens om regler för hur ni vill kommunicera med varandra på jobbet; detta kan visa sig vara till stor hjälp under perioden direkt efter ett uppbrott.

Varaktiga relationer kräver disciplin, uppmärksamhet och engagemang. Detta är ännu sannare för relationer som även måste hantera att arbeta tillsammans. Men om du verkligen älskar din partner och ni passar väl tillsammans, så är det inte svårt att balansera kärlek på jobbet. Fördelarna kan faktiskt vara enormt givande.

Om du har några frågor om kärlek på jobbet lämna gärna en kommentar nedan.

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz