Så kan du gå vidare och hitta ny kärlek

Att gå vidare efter en förlust och hitta ny kärlek

Att gå vidare och att hitta ny kärlek efter en förlust som änka eller änkeman är en av de absolut svåraste sakerna att behöva handskas med i livet. Psykoterapeuten Hilda Burke förklarar i detta stycke hur allas upplevelser är skiljer sig från varandras och att det inte finns några regler för när det är dags att gå vidare. För änkor och änkemän som känner sig redo att dejta igen så har vi listat några saker att begrunda när det är dags för första steget.

När ett förhållande tar slut, känner man sig ofta berövad. Processen av att sörja och den gradvisa återhämtningen kan följa ett liknande mönster. Så när en partner dör, så är det inte enbart den älskade personen som sörjs men även för förhållandet i sig. Det är en dubbel förlust.

vidare i din takt

Varje persons upplevelse av förlust är annorlunda och unik. Att försöka definiera en ’genomsnittlig tid´ för sorg är meningslöst. Jag mötte nyligen en bekants mamma i parken. Hon avslöjade ganska mycket om sig själv under vårt korta samtal – hon förklarade hur hon hade varit i ett väldigt kärleksfyllt äktenskap i över 40 år tills hennes make dog plötsligt av en hjärtattack. Inom ett år var hon involverad i ett seriöst förhållande med en annan man, något hon inte hade väntat sig.

Betyder detta att hon älskade något mindre än om hon fortfarande hade befunnit sig i sina sörjekläder? För vissa av oss kan det vara svårt att greppa men att gå vidare och att hitta ny kärlek är en djupt personlig och individuell upplevelse och det som känns rätt för någon kan kännas opassande för någon annan.

Jag tror att den allra viktigaste aspekten av att ’gå vidare’ är att bara göra det som känns rätt för oss. Detta kanske inte nödvändigtvis stämmer överens med förväntningarna som våra vänner och vår familj har. Det är något som vi bara kan skapa i våra hjärtan.

Kom ihåg din partner för den hen var

Den största utmaningen med att dejta igen och att hitta ny kärlek är att inte idealisera din bortgångna partner och förhållandet du hade med den. Då förhållandet tog slut på grund av död, så kan vi känna att relationen skulle hållit mycket längre annars. På detta sätt kan förhållandet få en ’evighets’-kvalité i våra hjärtan och våra sinnen, där den avlidne partnern upphöjs till en ’martyr’. Oavsett hur nära en partner kom till att vara ’ideal’, så vet vi alla att ingen kan leva upp till detta. Risken finns att när det är dags att dejta någon ny så kommer denne att mätas enligt ditt ouppnåeliga ideal. Att vara medveten om detta är viktigt.

Dating för änkor och änkemän – några ledord att ha i åtanke när man är redo att gå vidare

  1. Jämför inte – försök att inte tänka på hur någon ny är lik eller påminner om din tidigare partner.
  2. Kontrastera inte – se även upp för att fokusera på hur någon du dejtar är olik från ditt ex när du försöker hitta ny kärlek.
  3. Ersätt inte din partner – det är inte möjligt! Var istället öppen för vad en ny person kan erbjuda.
  4. Ge dig själv en chans – om dina försök till dejting slutar i tårar, var snäll och tålmodig med dig själv. Applådera dig själv för att du försökt.
  5. Fortsätt ta chanser!

Online dating är ett utmärkt sätt att försiktigt ge sig in i dejtingsvängen igen – det sker på dina villkor och du kan träffa intressanta singlar från bekvämligheten av ditt eget hem. Om du känner dig redo för kärleken igen – testa idag och se om det är för dig.

Om författaren: No Author

Läs mer artiklar skrivna av No Author