Romantiskt recept för dejten

Romantiskt franskt recept

Den första dejten är ett utmärkt tillfälle att imponera med sina kulinariska färdigheter, så varför inte låta sig inspireras av det franska köket?

ELITSINGLAR kontaktade den franske kocken David Rathgeber från restaurangen ”L´Assiette” och han kom upp med det perfekta receptet som du kan laga för en riktigt romantisk första dejt.

En väldigt viktig första middag tillsammans

Oavsett om den första dejten äger rum i en restaurang eller hemma, så är den första delade måltiden ofta väldigt betydelsefull. David Rathgeber säger, ”i ett land som Frankrike, där vi tycker om att spendera mycket av vår tid med att äta, då så många saker kan hända; du kan älska, du kan bråka, skratta, göra slut, bli förlovad… Dessa ögonblick är väldigt viktiga.” Han fortsätter: ”När ett ungt par möts och det första förförelsen tar plats vid en middag, så är chanserna stora att de kommer minnas minsta lilla detalj, även 50 år efter deras bröllop”. Och skillnaden finns i detaljerna, som kan vara avgörande för en lång och vacker kärlekshistoria…

Kokkonst: en fördel när det kommer till förförelse

För att kunna förföra med matlagning, så råder Rathgeber att ta hänsyn till din gästs smak. Enligt honom så är valet av afrodisiakum-ingredienser inte särskilt smakfullt, åtminstone inte för en första dejt. Dock så ger han en hint som kan hjälpa göra skillnad: alla har sin egen ”Madeleinekaka” och det är därför lättare att komma varandra lite närmare om man lagar något som påminner om barndomsminnen eller viktiga livshändelser. Han säger: ”Kokkonst är som musik eller en doft, precis som en melodi eller en parfym påminner dig om någonting”.

Det franska köket och té: en ovanlig kombination

Det är ett välkänt faktum att du kan dricka té med Asiatisk mat, men desto mer sällsynt när det kommer till det franska köket. Utmaningen till trots så har Nadja. L. Leury, Rathgebers partner som är en té-expert. Hennes jobb är att finna det perfekta téet som kommer – precis som ett vin – bäst komplementera hennes partners rätter. Kocken förklarar: ”Vissa téer smakar som trä, skum eller svamp och smakar väldigt bra med tryffel, anka eller gåslever”. För att komplementera receptet han skapade, så valde hon ett gult kinesiskt té som heter ”Mending Huang Ya” som passar utmärkt med rätten.

Rathgebers romantiska meny för två:

 • Blåa räkor från Nya Kaledonien – 10 stycken.
 • Färsk basilika – 1 litet löv.
 • Olivolja – en halv sked.
 • Schalottenlök – en halv.
 • Pinjenötter – en halv sked.
 • Urkärnade oliver.
 • Fruktkött från citron – en halv sked.
 • Morot – en halv (liten).
 • Vitt vin – 1 cl
 • Grädde – en halv sked
 • Salt och peppar
 • Rödbetor
 • Sallad
Tina räkorna i väldigt kallt vatten i 5 till 8 minuter, skala och dela av huvudena och den bakre delen. Behåll huvudet och skalen för dressingen.
Citrusfruktdressingen. Fräs huvudena and skalen i olivolja, addera morot och schalottenlök som du tidigare hackat. Låt koka i 5 minuter medan du blandar det. Addera det vita vinet, en sked grädde och vatten så att alla ingredienserna är täckta. Låt koka i 25 minuter och filtrera.
Tartaren. Hacka räkorna i små delar med en kniv och blanda med alla de återstående ingredienserna (förutom rödbetan, salladen och dressingen) i en skål som du tidigare kylt ner något.
Anordningen av tartaren. Lägg blandningen i en kakform (ca. 8/10 cm) och avgjut den i mitten av tallriken. Lägg resten av dressingen på toppen.
Bon Appétit!

Romantiskt recept med ELITSINGLAR

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz