Komma över sitt ex – tips och råd

Lär dig komma över ditt ex med ELITSINGLAR

Många singlar undrar vad det är som män och kvinnor som dejtar egentligen söker när de letar efter en match. Lär dig att komma över ditt ex och återuppbygg dina känslor för framtiden. Ta även vårt Quiz nedan för att ta reda på om du är redo för ny kärlek eller ej.

Vi har alla varit där; som fastlimmade i sängen, storgråtit och trott att vi aldrig kommer kunna älska igen. Man känner sig ensammast i världen, men försök kom ihåg att miljoner människor går igenom samma känslor som du, att du inte är ensam och, framför allt, att du kommer älska igen. När du har kommit in i fasen av acceptans så kan du sakta börja tänka dig att knyta känslomässiga band till någon ny igen, men hur gör man det egentligen?

Att klippa och skapa nya känslomässiga band

Förutom attraktivitet, charm, humor och skärpa nog för att kunna hålla uppe en intressant konversation, så letar de mesta efter någon som faktiskt vill ha ett förhållande. Det är trots allt ganska svårt att vara i ett förhållande med någon som inte vill vara i ett! Det är därför, när det kommer till matchmaking, som känslomässig tillgänglighet styr. Så här ligger det till; för att kunna vara del av ett lyckligt, romantiskt parskap, så är det av yttersta vikt att du har förmågan att forma känslomässiga band med någon annan.

Återuppbyggning efter en relations slut

Om du är intresserad av att bli mer åtråvärd som singel, så måste du presentera dig själv som någon som är både villig och redo att vara i ett förhållande. Detta är en absolut avgörande del när det kommer till att komma över sitt ex och gå vidare. Det är nämligen så att det största hotet mot din känslomässiga tillgänglighet är ett fortsatt känslomässigt band till ditt ex. Tyvärr så är det många som inte lär sig av sina tidigare separationer och fortsätter att leva i det förflutna. Detta är otroligt synd då ett avslutat förhållande ger dig en fantastisk chans att lära dig från ditt tidigare förhållande, så att du kan finna någon som passar dig bättre samt bygga på din karaktär och komma ur det som en bättre person. Efter ett förhållandes slut, så har du chansen att återuppbygga dig själv, ännu starkare än innan, och på så vis blir du även någon som kan bidra på ett positivt sätt till ett framtida parskap.

LÄS ÄVEN: MÄN PÅVERKAS MER AV HJÄRTESORG

Komma över sitt ex: analysera vad som gick fel

Ett sätt att bli mer känslomässigt tillgänglig på är att analysera dina tidigare förhållanden och att identifiera mönster och återkommande teman. Din strategi för att komma över ett ex innefattar att hitta sanningen: så sitt ner, tänk efter ordentligt och skriv ner listor. Du behöver se allt i svart och vitt för att kunna urskilja vilka delar av ditt förhållande som var verklighet och vilka som var fantasi. Skapa först en lista över hur ditt ex verkligen var i ert förhållande. Uteslut inte de dåliga sidorna, bortglömda födelsedagar, fyllebråk… Allt ska med. Minns ditt ex mest irriterande vanor – de som fick dig att skämmas och de som fick dig att överväga att göra slut varje gång som du upplevde dem. Passa på att känna tacksamhet samtidigt som du listar de dåliga sidorna, därför att de där irriterande sakerna aldrig behöver störa dig igen! Den andra listan bör handla om vem som du fantiserade att ditt ex var. Slutligen, gör en lista om en person som du vill dejta i framtiden. Var så specifik som du bara kan, så att du vet exakt hur din match ska vara. Använd tidigare förhållanden som ett verktyg för att kunna jämföra och kontrastera hur du vill att ditt kärleksliv ska se ut, och låt detta hjälpa dig i din jakt efter kärlek.

Att lära sig från tidigare misstag

Om du inte sätter dig ner med penna och papper, så löper du risken att allt blir till en röra i ditt huvud. Om du inte reder ut och lär dig av dina misstag, är chansen stor att du bara upprepar dem igen med nästa partner. En verkligt hjälpfull strategi när det kommer till att förstå saker lite bättre är att skriva ner alla skeenden som tagit plats efter att du träffade ditt ex. Notera alla stora händelser som eventuellt ledde till att ni gjorde slut. Om du känner på dig att du utelämnar saker eller felkonstruerar vad som verkligen hände, kontrollera dig själv. Om du förde dagbok när du befann dig i förhållandet, så kan du läsa igenom det du skrev under den tiden för mer klarhet. Om du såg en terapeft eller liknande när du var med ditt ex, kan du be denna om perspektiv. Om du inte har denna lyxen tillgänglig, så kan du prata med vänner och familj för att ta reda på sanningen. Gå igenom listan med din bästa vän, och se om din lista stämmer överens med hans eller hennes synpunkter. Efter att ett förhållande har tagit slut, så har du vanligtvis många frågor som du vill ha svar på, och det skadar inte att få andra människors åsikter. Är du väl har fyllt gapen och tagit reda på vad som egentligen hände med din före detta partner, så kommer du vara mer känslomässigt tillgänglig för din framtida partner.

Det är bara efter du har kommit över dessa svaga punkter och hot mot att finna och behålla hälsosam kärlek som du är redo att fokusera på att belysa dina styrkor när du möter andra singlar. Och känslomässig tillgänglighet tillhör utan tvekan en av dessa!

Är du över ditt ex? Ta vårt Quiz!

Ta ELITSINGLARS exklusiva Quiz framtaget med hjälp av en psykolog för att ta reda på om du verkligen är över ditt ex eller ej genom att spela nedan.

Har du några frågor när det kommer till att komma över sitt ex? Kommentera nedan!

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz