Så bygger man ett bra förhållande

Bygg ett bra förhållande baserat på tillit med ELITSINGLAR

Vid varje steg av ett förhållande så kan tillit stärkas genom ärlighet. ELITSINGLARS psykolog Salama Marine förklarar i fem steg hur du kan bygga ett bra förhållande.

Ärlighet är nyckeln till att bygga en bra relation

Vi kan alla komma överens om att tillit är absolut nödvändigt i ett bra förhållande. Dock så utövar vi inte alltid vad vi vet med oss är rätt. Enligt en ny studie från den amerikanska psykologiföreningen så är tillit vad människor söker i ett förhållande, det slår personlighet, delade värderingar och sexuell kompatibilitet. Dock så avslöjade studien även att, i genomsnitt, så innehåller en av fem interaktioner människor emellan en lögn. Positivt nog så ljuger bara gifta par i en av varje tionde interaktion, men i ett nytt förhållande så berättas en lögn var tredje interaktion!

Så hur kan vi förväntas bygga tillit i en relation när vi fortsätter att ljuga för de som står oss närmast? Det uppenbara och enkla svaret är; var bara ärlig. Nedan finner du våra fem steg som leder till en bra relation som grundas på ärlighet.

LÄS ÄVEN: ÄR DIN PARTNER KÄNSLOMÄSSIGT TILLGÄNGLIG ELLER INTE?

Steg ett till en bra relation: var ärlig med dig själv

För att kunna vara riktigt ärlig i en relation med en partner så måste du först och främst kunna vara ärlig med dig själv. Det är viktigt att verkligen veta vad vi tycker och känner om våra egna liv och värden runt om oss. Salama råder att vi bör ”sätter våra egna åsikter och inte låter dessa influeras av vår kulturs och familjs åsikter.” Genom att förstå våra egna åsikter om ämnen som förhållanden, giftermål, barnuppfostran m.m. Vi kommer sedan finna det enklare att vara ärliga om dessa ämnen när de dyker upp i konversationer med partners.

Steg två: handlingar talar högre än ord

Efter åratal i samma förhållande så kan orden som utbyts mellan två partners ibland börja förlora sin originella mening. Det vanligaste exemplet är ’Jag älskar dig’. I början av förhållandet så är frasen ’jag älskar dig’ djupt meningsfull. Dock så kommer frasen (förhoppningsvis) att upprepas så många gånger att den blir automatisk och närmare mekaniskt slentrianmässig. Orden förlorar sin initiala intensitet.
För att undvika detta så råder Salama att, ”våra ord måste ha mening. När en partner säger ’Jag älskar dig’, så bör handling följa efter.” Till exempel, ansträng er för att spendera mer tid tillsammans och bryt den dagliga rutinen med spontana, romantiska gester så som frukost på sängen och små överraskningar.

Steg tre: göm inte din sårbara sida för en bra relation

Att vara ärlig mot sin partner må låta som ett väldigt uppenbart råd, men många av oss har en missuppfattning av vad ’ärlig’ egentligen betyder. När vi hör ordet ’ärlighet’ så tenderar vi ofta att tänka i negativa termer som en sorts kriticism – ett sätt att uttrycka något du är osams med din partner om. Men, att vara ärlig betyder även att våga yttra sina egna känslor och tankar utan rädsla för att vara sårbar. Salama ger exemplet av att vara besviken på att en partner inte är tillräckligt närvarande därför att hon eller han jobbar för mycket. ”Den klassiska kritiken kan vara att säga ’du arbetar för mycket, du är aldrig här – du föredrar jobbet framför vårt förhållande,’ men om du är ärlig med dig själv, så är vad du egentligen känner i denna situation sårbarhet. Säg istället, ”jag saknar dig när du inte är här.” Dina ordval är extremt viktiga när det kommer till hur du uttrycker dina sanna känslor.

Steg fyra: lär dig acceptera kritik

Att bygga tillit i ett förhållande kräver två deltagande partners. För att kunna ha ett ärligt förhållande med din partner så måste du även vara redo att acceptera deras ärlighet, även om det är en kritik mot dig. Det är viktigt att kunna se saker från din partners perspektiv. Salama råder att ”Det är bäst att inte vara defensiv och istället ta ett steg tillbaka för att analysera situationen.” Ta tid att lyssna på din partner, och försök att förstå hens sida av argumentet. Båda av er bör känna sig fria att uttrycka era känslor utan rädsla för den andres reaktion; detta är grunden till varje sunt, bra förhållande.

Steg fem: förlora inte din självständighet

När du befinner dig i det tidiga stadiet av ett kärleksfullt förhållande så är det frestande att spendera all sin tid tillsammans, men att vara nära någon är inte nödvändigtvis samma sak som att vara oskiljaktiga. Salama förklarar att, ”för att kunna bygga en bra relation, så är det viktigt att du behåller din självständighet – att ha separata vänner till exempel hjälper till att utjämna balansen emellan er. På detta vis så kommer aldrig en partner vara mer beroende av den andre. Om du litar på din partner och tillåter dem att växa utanför förhållandet så kommer ni slutligen att växa även som ett par.”

Ärlighet är nyckeln till att bygga tillit i ett bra förhållande. Var ärlig med dig själv och din partner och ert förhållande kommer att stärkas varje dag.

Om du är redo för att bygga ett långvarigt förhållande med någon speciell, gå med i ELITSINGLAR idag.

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz