Är din partner känslomässigt otillgänglig? 5 varningstecken

Är din partner svårtillgänglig? ELITSINGLAR

Attraktion kan vara en potent drog som övertalar oss att acceptera alla sorters dåligt beteende, så länge som vi får fortsätta träffa den vi är kär i. Därför dejtar man dem som lovar en månen (men tar dagar på sig att ringa tillbaka) eller den som verkar så fantastisk men aldrig har tid att träffa dina vänner eller familj.

Såhär ligger det till; hur attraktiva och förföriska dessa människor må verka, att försöka ha ett meningsfullt förhållande med någon som är svårtillgänglig kan visa sig bli känslomässigt utmattande. Det spelar ingen roll hur mycket du är beredd att ge – om den andra personen är ovillig (eller inte kapabel) till att ge kärlek tillbaka så kommer ett tillfredsställande långvarigt förhållande bli svårt att finna.

Så, hur vet man om en potentiell partner är öppen för kärlek eller ej? Och vad kan du göra åt det? Vi är här för att hjälpa. Vi har identifierat fem rejäla varningsflaggor som signalerar att den du är förälskad i är otillgänglig – och frågat ELITSINGLARS huspsykolog Salama Marina om hennes råd om hur man ska hitta ett bra förhållande med den ömsesidig kärlek som du är värd.

5 tecken på att någon är känslomässigt otillgänglig

1 Hen vill att förhållandet ska vara en hemlighet

Känslomässigt svårtillgängliga människor vill att en potentiell partner ska vara en del av deras liv. De kommer vara stolta över att introducera dig till sina vänner och glada över att möta din familj. Dock så kan denna process ta lite tid (till exempel om det handlar om singelföräldrar som ska introducera sina barn för en ny partner), men det kommer att hända.

Om, å andra sidan, det alltid finns en ursäkt till varför du inte kan möta hens kompisar, eller om hen inte låter dig berätta för folk att ni dejtar då situationen är komplicerad (”mitt galna ex kommer inte gilla det”) är det anledning till att bli orolig. Du dejtar troligen någon som är känslomässigt otillgänglig.

LÄS ÄVEN: SÅ KOMMER DU ÖVER DITT EX

2 Du blir bombarderad med SMS – och sen blir det helt tyst

Till en början så verkar allt helt fantastiskt. Du får SMS hela tiden; din telefon plingar från morgon till kväll med rara SMS. Sen plötsligt: ingenting. Det går en hel helg utan att du hör någonting, sen en hel vecka. När du äntligen hör något igen så är personen fylld av ursäkter och förklaringar – det har varit galet på jobbet, de har haft fullt upp med vänner. Om detta är en engångshändelse så kan det mycket väl vara så att ursäkterna är sanna. Men, om du börjar se ett mönster upprepa sig så är det ett tydligt tecken på att personen inte är redo för ett förhållande.

Sanningen är att om någon verkligen vill vara med dig, och du tydligen är öppen för ett förhållande så kommer dom inte glömma att höra av sig, även om de är upptagna. Hen kommer vilja höra din röst och bestämma nästa dejt – de anstränger sig helt enkelt för att bli tillgängliga.

3 Alla era planer görs i sista minuten

Det är lördag kväll och du väntar vid telefonen ifall att personen komma infria den där ”låt oss hitta på något i helgen” frasen. Igen. Eller så har du en inbjudan till en födelsedag eller ett bröllop men är rädd för att be den du dejtar vara din +1, varje gång du nämner något så får personen dig att känna dig klängig. Om detta låter bekant se det som en stor röd varningsflagga.

En annan obekväm sanning är att om någon verkligen är intresserad av att vara din partner så kommer personen inte låta det gå till den sista minuten innan den ger besked eller få dig att känna dig jobbig eller skyldig för att du vill planera in tid med dem. Faktum är, om du är prioritet på någons känslomässiga radar kommer du även vara en prioritet i deras schema.

4 Allt är på deras villkor

Ett annat klassiskt tecken på att en person är känslomässigt otillgänglig är att förhållandet hela tiden bara är på hens villkor. Om du försöker tala om känslor eller helt enkelt behöver deras stöd och så beter de sig stressade och pressade. Dock när de vill ha något – sex, sällskap, ett empatiskt öra – så är de plötsligt jättecharmiga och kan knappt vänta med att ses.

Denna charm kan vara smickrande, förrädisk, förförisk och svår att motstå – men när den lika plötsligt stängs av igen kan det kännas frestande att skylla på sig själv för att man inte gett nog eller varit bra nog. Men, mest troligtvis, så handlar det inte om dig. Om personen insisterar på att vara den som bestämmer allt så är chansen stor att den inte är redo för känslomässig jämställdhet.

5 Hen använder sitt förflutna som ett sätt att undvika intimitet på

Var uppmärksam på mannen eller kvinnan som kommer med en hel karusell av känslomässigt baggage som får dem att undvika ens minsta engagemang i relationen. Medan det är alldeles normalt att haft förhållanden i det förflutna som påverkar hur man närmar sig kärleken, så kommer mer än sällan den som är svårtillgänglig att stoltsera med sitt förflutna som en intimitetsavstötande rustning som förhindrar någon att komma nära – även de som de har träffat en längre tid.

Någon är känslomässigt otillgänglig – vad nu?

Så, vad händer om flera av ovan nämnda varningstecken stämmer in på den du är förälskad i? ELITSINGLARS psykolog Salama Marine säger att om någon gör dig olycklig så finns det en enkel väg framåt: ” om du känner att det börjar bli för mycket för dig och att du ger mycket mer än du får i relationen, så är det förmodligen dags att avsluta förhållandet och söka upp en bättre situation.”

Om någon insisterar på att hålla ett förhållande hemligt, om de inte kan planera in saker eller ge stöd när det behövs – gå vidare. Detta betyder inte nödvändigtvis att de är dåliga personer men de kommer helt enkelt inte kunna ge dig förhållandet du vill ha och du kan inte ändra på det. Vad du kan göra – och kommer göra – är att hitta någon bättre.

Så finner du kärleken du förtjänar

Så, hur ska man egentligen gå till väga för att hitta en känslomässigt tillgänglig partner? Om du söker riktig kärlek och ett seriöst förhållande så är första steget att sluta söka validering via ett förhållande du känner att du måste ’rädda.’ Bli istället medveten om att du förtjänar någon som ger såväl som tar.

Som Salama säger, ”förstå att du förtjänar någon som är 100 % med dig i förhållandet, inget mindre.” Med andra ord; när du vet ditt eget värde så vet du att du inte behöver nöjda dig med någonting annat än ömsesidig lycka över er delade kärlek och framtid.

Banner ESE

Sources:

1 Logan Hill, writing for Cosmopolitan, 2014. ’My Boyfriend Won’t Introduce Me to His Family or Friends.’ Found at http://www.cosmopolitan.com/sex-love/advice/a30437/ask-logan-boyfriend-family-friends/
2 Dating Coach Monica Parikh, writing for MindBodyGreen, December 2015. ’5 Signs The Person You’re Dating Is Emotionally Unavailable.’ Found at http://www.mindbodygreen.com/0-22814/5-signs-the-person-youre-dating-is-emotionally-unavailable.html
3 Ravid Yosef, writing for Your Tango, 2014. ’6 Signs You’re In Love With An Emotionally Unavailable Man’ Found at http://www.yourtango.com/experts/ravid-yosef/6-signs-your-dating-someone-who-unavailable#.VHYcizHF98E
4 Brandon Parks, writing for All Women’s Talk. ’15 signs that he’s emotionally unavailable.’ Found at http://love.allwomenstalk.com/signs-hes-emotionally-unavailable
5 Hal Shorey, PhD, writing for Psychology Today, April 2015. ’Fear of Intimacy and Closeness in Relationships.’ Found at https://www.psychologytoday.com/blog/the-freedom-change/201504/fear-intimacy-and-closeness-in-relationships

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz