Så får du ett distansförhållande att fungera

Distansförhållande - ELITSINGLARS tips

En nackdel som kan uppstå både via nätdejting eller när man träffar någon i verkligheten är att man kan möta någon som bor många mil bort från en själv – eller till och med i ett annat land eller världsdel. Så vad ska man göra om man vill ha ett distansförhållande med någon som är geografiskt avlägsen? ELITSINGLARA tipsar om hur man får sitt distansförhållande att fungera – i längden.

Kanske har du någon gång hört uttrycket ”Absence makes the heart grow fonder” (ungefär: ”frånvaro gör kärleken ömmare” på svenska ). Men om du känner att frånvaron snarare gör ditt distansförhållande till en daglig kamp, håll nedanstående tips i åtanke för ett blomstrande förhållande – avståndet till trots.

Regelbunden kommunikation är nyckeln till ett bra långdistansförhållande

Precis som i alla seriösa förhållanden så är god och regelbunden kommuniktion nyckeln till harmoni och långvarig lycka. Idag finns det otroligt många sätt att hålla kontakten på; allt från videosamtal till chattar som man alltid är tillgänglig på. Det är viktigt att prioritera tiden du spenderar att kommunicera med din partner när ni inte kan ses; middagar framför Skype och flirtiga SMS är nyckelverktyg till ett framgångsrikt distansförhållande.

LÄS ÄVEN – ALLT OM VÅRT PERSONLIGHESTEST

Även om vissa par som befinner sig i ett distansförhållande föredrar att hålla kontakt på en daglig basis så finns det ingen anledning att oroa sig om du och din partner inte känner att ni ständigt måste vara i kontakt; vissa föredrar kvalitet framför kvantitet. Det viktiga är att ert förhållande inte känns som en börda, fokusera istället att prata de tider som det känns bäst för er båda.

Planera för framtiden för att få ett distansförhållande att hålla

Passa på att göra planer för ert nästa möte innan ni sagt hejdå till varandra så att ni alltid har en återförening att se fram emot och underlätta att säga farväl. Ni behöver ju inte alltid ses i varandras respektive hemstäder utan passa på att ses på andra härliga destinationer för att variera och krydda upp era möten! Ett annat tips är att göra ett romantiskt överraskningsbesök – kolla dock noga upp i förväg med hens kompisar och kollegor om just de dagar du planerar verkligen är passande.

”Planera inte enbart för det där nästa mötet utan även hur ni vill att relationen utvecklas i framtiden”

Dock bör ni inte enbart planera för det där nästa mötet utan även diskutera hur ni båda ser relationen utvecklas i framtiden – finns barn eller giftermål med i bilden eller ej, vill ni ha ut samma saker av förhållandet? Är ni båda nöjda med att befinna er i ett distansförhållande och isåfall hur länge? Att planera för en hållbar framtid tillsammans kommer underlätta de tider då det känns kämpigt att vara ifrån varandra och kommer i längden stärka ert förhållande och få det att fungera i det långa loppet.

Psykologens bästa distansförhållande tips:

1. Involvera er på riktigt: genom att spendera så mycket tid tillsammans som möjligt, idealt för längre perioder än långhelger så kommer ni få en mycket mer realistisk och bättre uppfattning om hur vardagen ser ut och i det långa loppet på så vis även kunna hantera det bättre.

2. Prioritera rätt: det är viktigt att inse och acceptera att distansförhållandet är en prioritet och inte se det som ett tvång eller en börda. Risken finns, att om detta skulle vara fallet, så kommer varje Skype och planerat besök att kännas som en ansträngning och förhållandet sakta men säkert försämras och i värsta fall förfalla.

3. Planering: att ha delade projekt och planer som är både kort och långsiktiga är onekligen ett av nyckel elementen av ett blomstrande distansförhållande. Detta påstående gäller dock såklart för alla typer av långvariga förhållanden!

4. Regelbunden kontakt: Internet har blivit ett fantastiskt verktyg fyllt av möjligheter för ständig kontakt människor emellan. Men ett numera bortglömt och underskattat sätt att verkligen hålla romantiken levande, distansförhållande till trots, är genom handskrivna brev. Oavsett hur långt ifrån varandra ni är så är riktiga brev man kan hålla i handen ofta värt mer än någon SMS-historik.

5. Sätt upp en tidsgräns: Ovissheten över när man egentligen kommer vara tillsammans « på riktigt » kan tära på kärleken för många par. Att se ljuset i slutet av tunneln när saknaden blir för stor kan vara en stor hjälp för många av de par som befinner sig i distansförhållanden.

6. Undvik bitterhet när ni är ifrån varandra: Försök att inte låta faktumet att så mycket tid av ert förhållande spenderas åtskilda göra dig förbittrad och associera ditt förhållande med negativa tankar. När ni möts se till att ni introducerar varandra för varandras vänner och kollegor, inte enbart för att få en inblick i varandras liv men även för att försäkra om att ni vet hur ert liv ser ut till vardags. Detta kan hjälpa undvika avundsjuka och misstänksamhet.

Hur får man ett distansförhållande att vara? Kommentera nedan!

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz