Vi listar förvånande fakta om kärlek

Förvånande fakta om kärlek

Hjärnan och hjärtat går hand i hand – ibland på de mest oväntade sätt. Här följer några förvånande sanningar om hur sinnet och kroppen påverkar varandra när vi är kära.

1. Män säger ”Jag älskar dig” först

Enligt en studie gjord av Partnermedniveau så behöver 22% av männen endast en vecka innan de säger de tre magiska orden till en ny partner. Kvinnor behöver lite mer betänktetid. Endast 7% förklarar sin kärlek innan den första veckan är över.

LÄS ÄVEN: Så kommer du över ett ex

2. Att hålla hand med sin älskade är smärtstillande

En grupp kvinnor vid en studie utförd av University of California ombads att indikera nivån av obehag de kände när stark hetta tillämpades på deras hud under en tiondels sekund. De ombads att hålla sin partner, en främling eller en tennisboll i sin hand. Tennisbollen och främlingen hade ingen effekt. I kontrast hade partnerns beröring samma effekt som en värktablett.

3. Det tar en femtedels sekund att bli kär

En studie avslöjade att det kan ta så lite tid som en femtedels sekund att bli förälskad. I detta ögonblick så aktiveras 12 olika eufori-bringande kemikalier så som dopamin och adrenalin i hjärnan samtidigt. Samma studie avslöjade även att kärlek kan ge samma euforiska känslor som till exempel drogen kokain kan frambringa.

4. Älskares hjärtfrekvens går i samma takt

Olika par i en studie ombads att se på varandra utan att röra varandra. Efter ett par minuter så började deras hjärtfrekvens synkroniseras. Det visade sig även att det var kvinnors hjärtrytm som justerade sig till männens.

5. Ett annorlunda immunsystem än vårt eget attraherar

Forskare från Berns Universitet har kommit fram till att kvinnor föredrar doften av män med ett annorlunda immunsystem är deras egna. I ett experiment ombads en grupp kvinnor att lukta på olika t-shirts, som ett antal män hade bärt i två timmar. Kvinnorna föredrog doften av män med en annan MHC-typ än sin egen. MHC används för att bestämma vilket typ av immunsystem man har. Om föräldrar har olika MHC-typer så har deras barn mer troligt ett bra immunsystem.

6. Sex vid en tidig ålder ger en sexig röst

Vid Albany Universitetet i New York så svarade en grupp av män och kvinnor vilka röster ur en samling av stickprov vilka de ansåg mest tilltalande. Rösterna som tillhörde till de som hade haft sex tidigast i sitt liv var även de som ansågs sexigast.

7. En mans drömkvinna varierar med hungern

I en studie så ombads en grupp av män att beskriva sin drömkvinnas utseende. Under studiens gång, huruvida, så serverades det en buffé. Männen, som hade definierat sin (fysiska) drömkvinna före maten, beskrev henne vara ca 2 kg tyngre i medel än dem som gjorde det efter maten.

8. Vi blir kära i oss själva

Legenden om Narcissus, som blev kär i sin egen spegelbild, är mer än bara en myt, det har forskare från Liverpools Universitet bevisat. Vi föredrar ansiktsdrag som vi är bekanta med. I de flesta fall de drag som tillhör oss själva och vår släkt.

Förvånande fakta om kärlek - ELITSINGLAR

Sources:

Partnermedniveau.dk, Telegraph.co.uk, Syr.edu, Nature.com, Coherer.com, life123.com

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz