Förälskad? Så får du kärleken att hålla

Förälskad? Våra tips - ELITSINGLAR

Att vara förälskad kan vara himlastormande och omvälvande. Visst är det något speciellt med den första magiska tiden i en relation? Det känns som om du varken behöver sömn eller mat utan kan leva på förälskelseruset.

Men plötsligt en dag smyger sig vardagen på. Det räcker inte att endast sitta och titta föremålet för din beundran i ögonen. Finns det några trick för att få kärleken att hålla länge? Vi har undersökt vad vetenskapen har att säga om långa och lyckliga förhållanden.

Förälskelse och kärlek, vad är skillnaden?

Man brukar säga att en förälskelse så småningom övergår i kärlek. Förälskelsen är det första stadiet i en relation, den underbara första tiden när du svävar på små rosa moln och känner dig pirrigt kär. Förälskelsen är tidsbegränsad men kärleken kan vara livet ut. Kärlek är ett djupare stadie i en relation än förälskelse som måste vårdas för att hålla. När förälskelsefasen är över och kärleksrelationen tar vid har vi accepterat partnern som den är, med fel och brister. Psykiatrikern och författaren Tomas Böhm hävdade att förhållandet mår bra av att påminnas om den första tiden av förälskelse. Det utgör en byggsten som får oss att minnas oss varför vi valde varandra.

Vetenskapliga tips för att hålla kärleken vid liv

Vetenskapen gör sitt bästa för att hitta formulan för hur vi bäst håller kärleken vid liv. Här delar vi med oss av forskarnas bästa tips:

1 Idealisera din partner

Marcel Zentner och hans grupp av forskare i Geneve har visat att de par som har förmågan att fortsätta idealisera varandra och se partnern som en riktigt lyckad fångst (snygg, rolig, smart etc.) i högre utsträckning lyckas få kärleken att hålla i längden. Kanske ligger det alltså något i påståendet att kärleken är blind…

2 Uttryck tacksamhet

Enligt en studie utförd i Berkley så kan tacksamhet göra relationen tightare. Man studerade hur par reagerade när livspartnern uttryckte tacksamhet. Paren angav att de kände sig mer kärleksfulla efter ett tack. Forskarna undersökte även parens saliv(!) fann att de utsöndrade mer av ”kärlekshormonet” oxotycin efter att deras partners uttryckt tacksamhet.

3 Prova nya aktiviteter tillsammans

Nya spännande aktiviteter ger en extra gnista till förhållandet. De för oss närmare varandra och tar död på förhållandedödaren nummer ett – tråkighet och leda. Forskare vid Berkley genomförde studier där par som fick pröva äventyrliga aktiviteter tillsammans jämfördes med par som inte utförde gemensamma aktiviteter eller tråkiga aktiviteter. Forskarteamet drog bland annat slutsatsen att när vi prövar något nytt och spännande så kommer vi in i ett tillstånd av rus. När vi sedan tänker tillbaka på aktiviteten och den härliga ruskänslan så förknippar vid det med den vi utförde aktiviteten tillsammans med – vår partner!

4 Skratta tillsammans

Forskning visar att skratt är en tydlig indikation på attraktion. När den ena parten skrattar åt den andres skämt ligger det attraktion i luften, om båda skrattar tillsammans är det ännu troligare att det romansen är ett faktum. Nu är det även bevisat att par som fortsätter skratta ihop har större chanser att lyckas med ett långt förhållande! Forskare vid UNC intervjuade par och kom fram till slutsatsen att de som skrattade mycket tillsammans upplevde större samhörighet och upplevde att de hade lyckligare förhållanden.

Maximera chanserna att bli förälskad i rätt person

Hur gör man för att träffa rätt? Vi på ELITSINGLAR är fast övertygade om att lösningen stavas matchmaking. Med vår vetenskapligt baserade metod presenteras du för singlar som också söker efter långvariga och seriösa förhållanden. Här kan du registrera dig, börja dejta kompatibla singlar och öka chanserna att bli förälskad och kanske rentav finna den stora kärleken…

Bli förälskad du med! ELITSINGLAR

Sources:

http://www.svd.se/karlek-efter-foralskelsen
https://www.psychologytoday.com/blog/love-and-gratitude/201112/4-best-kept-secrets-lasting-love
http://spp.sagepub.com/content/3/2/241.abstract
http://berkeleysciencereview.com/couples-who-play-together-stay-together/
http://time.com/4010484/couple-laughing-study/

Om författaren: ElitSinglars redaktion

Läs mer artiklar skrivna av ElitSinglars redaktion