Kärlek vid första ögonkastet – existerar det?

Existerar kärlek vid första ögonkastet? ELITSINGLAR

Ett hjärta som slår extra hårt, tankar som flyger fram och svårt att andas normalt; kan detta vara kärlek? Allt kring er försvinner och inget annat spelar någon roll – känslan omfattar allt. Men finns det verkligen en sådan sak som kärlek vid första ögonkastet eller tillhör det fiktionens värld? Kan man verkligen känna intensiteten och kraften av kärleken bara genom att se någon?

ELITSINGLARS psykolog Salama Marine säger ’när du upplever det för dig själv, så vet du att det är äkta.’ Är så fallet? Är det naturligt att vara skeptisk till konceptet – tills man har egen erfarenhet av det? Många uppger sig ha upplevt kärlek vid första ögonkastet – vi gräver djupare i ämnet.

Kärlek vid första ögonkastet – en romantisk realitet?

Enligt en färsk undersökning gjord av ELITSINGLAR så tror 66 % av våra medlemmar på kärlek vid första ögonkastet. Faktum är att hela 72 % av män tror på det! Syracuse universitetets professor Dr. Stephanie Ortigue har forskat i ämnet och kom fram till att en stark känsla av kärlek kan upplevas efter bara 0.2 sekunder av visuell kontakt med någon. Denna känsla uppstår när tolv olika delar av hjärnan arbetar tillsammans och utsöndrar kemikalier som skapar en känsla av eufori (så som dopamin och adrenalin) något som i sin tur producerar känslan av kärlek vid första ögonkastet. Så kemiskt sett existerar kärlek vid första ögonkastet.

LÄS ÄVEN: KÄRLEK VID FÖRSTA ÖGONKASTET – BARA I ROMANTISKA KOMEDIER?

De som har upplevt kärlek vet att det inte liknar någonting annat: en fängslande känsla som tar över hjärnan helt och hållet. Kärlek vid första ögonkastet är alltså när denna överväldigande känslan tar över en människa på mindre än en sekund. Även om det är lätt att vara cynisk så föreslår Aaron Bev Sev i PsychologyToday att ’Kärlek vid första ögonkastet är inte enbart sexuell attraktion. Det är en intensiv typ av romantisk kärlek som har en god chans att utvecklas till en meningsfull och djup kärlek.’ Kanske är detta en bra sammanfattning av fenomenet – styrkan och passionen av känslan som ibland kallas ’kärlek vid första ögonkastet’ är inte nödvändigtvis kärlek men en initiering av en framtida kärlek. Oavsett så torde en individ som kan väcka en sådan kraftfull känsla hos någon annan vara värd att lära känna bättre.

Det starkaste argumentet för att kärlek vid första ögonkastet verkligen existerar är mängden av människor som vittnar om att ha upplevt det. Salama Marine säger; ’Om det väl har hänt dig en gång så vet du att det inte kommer hända igen. Det är alldeles för stark och unik upplevelse.’ ELITSINGLAR emottar många historier från par som beskriver deras direkta band vid första mötet. De som tror på fenomenet är alltså de som har upplevt det för sig själva…!

Kärlek vid första ögonkastet: amoröst till det absurda?

Medan det låter otroligt romantiskt med kärlek vid första ögonkastet och sedan spendera resten av livet tillsammans, men i verkligheten är en sådan saga tyvärr ganska ovanlig. En distinktion måste först göras mellan kärlek och lust. Att man känner en stark känsla för någon utan att ens ha utbytt ett ord antyder på att det kan vara en fysisk attraktion eller lust snarare än kärlek. Zeev säger; ’det är helt enkelt inte möjligt att veta nog om en person för att bli förälskad, gensvaret är helt och hållet imaginärt önsketänkande och inte en riktig känsla.’ Man kan argumentera att kanske känner människor att de blir kära i någon vid första ögonkastet för att de kan skapa en perfekt bild i deras fantasi – personen kan bli vem som helst – felfri före mötet. Sedan kan detta vid närmare bekantskap såklart utvecklas i olika riktningar…

Detta leder oss vidare till den estetiska och fysiska delen. Är kärlek vid första ögonkastet bara en direkt attraktion gentemot någon? ’Många hävdar att kärlek vid första ögonkastet existerar och att de själva har upplevt just detta. Men är det att helt enkelt förvirra fysisk attraktion med kärlek?’ Dr. Elliot D Cohen, PsychologyToday. Så har de som säger sig upplevt kärlek vid första ögonkastet egentligen känt en stark sexuell attraktion mot någon? ’Attraktiva människor är mer troliga att bli objekt för kärlek vid första ögonkastet.’ (Zeev). Så är fenomenet ytligt och inte kärlek alls, utan snarare lusta?

När känslan inte besvaras

Såklart händer det att en part upplever kärlek vid första ögonkastet, men tyvärr är det inte alltid ömsesidigt. Hur kan två människor ha två så olika upplevelser av samma situation och möte? En sak är dock säker; man kan inte rå över sina känslor och hur man känner. Salama Marine antyder att de som upplever kärlek vid första ögonkastet är troliga att gå igenom stora förändringar i sitt liv. ’När man inte söker efter en partner och är 100 % fokuserad på andra saker i livet; när man minst anar det kommer det hända.’ Faran finns dock såklart att den andra personen inte alls befinner sig i samma skede i sitt liv. Så existerar verkligen kärlek vid första ögonkastet om känslan inte är ömsesidig…?

Kärlek vid första ögonkastet: därför blir män kära fortare än kvinnor

Något som kanske förvånar är att mer män än kvinnor tror på kärlek vid första ögonkastet. I vår undersökning i ämnet så trodde 72 % av män på det, jämfört med 58 % av kvinnor. Så varför denna skillnad mellan könen? Är män mer romantiska eller mer ytliga? Män kanske helt enkelt är mer öppna för romantik och kärlek vid första ögonkastet medan kvinnor är mer pragmatiska.

Så hur bör man sammanfatta? Majoriteten tycker nog om fenomenet i teorin; det är underbart romantiskt och intensifierar storheten i den storslagna kärleken vi alla önskar uppleva. Men det kan vara svårt att inte vara cynisk. Vår undersökning avslöjade att 95 % av singlar tror att man kan bli kär i alla åldrar trots att många har upplevt hjärtesorg och skilsmässa. Det verkar som att det inte finns något skäl till att inte tro på att kärlek vid första ögonkastet existerar men för att kunna uppleva det bör man nog vara öppen för att vara med om det själv…!

Kärlek vid första ögonkastet - ELITSINGLAR

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20807326
https://www.psychologytoday.com/blog/in-the-name-love/201311/is-love-first-sight-possible

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz