Att dejta som vegetarian: vad tycker svenska singlar egentligen?

Dejttips inför vegetariska världsdagen med ELITSINGLAR

Den första oktober varje år infaller den Vegetariska världsdagen (och vegetariska högtider infaller hela månaden ut!). I samband med detta så har ELITSINGLAR frågat 344 svenska om deras inställning är till vegetarianism, köttätande och om dieter kan göra någon skillnad i jakten på kärleken.

Ett av de mest förvånande avslöjandena som framkom från studien var att, om de stod i valet och kvalet, så skulle många svenska singlar välja ensamhet framför kärlek och kålhuvuden. Hela 70 % av köttätare i Sverige skulle nämligen dumpa en vegetarian som skulle få hen att välja mellan kärleken och köttet.

Det största skälet till varför många köttätare helst dejtar andra köttätare är att ”Hen alltid skulle behöva speciella rätter vid högtider så som jul”. Det mest utmanade i vardagen skulle vara att ”laga och planera maträtter tillsammans.” Samma argument är dock den största anledningen till varför vegetarianer helst vill dejta andra vegetarianer. Den vanligaste anledningen varför de vegetariska singlarna hade valt sin diet var för sin egen hälsas skull.

Att bryta bröd tillsammans: därför är delade måltider så viktiga

Så varför är akten av att äta tillsammans så betydelsefull och viktig i ett förhållande? ELITSINGLARS psykolog Salama Marine anser att det delvis är för att äta tillsammans är ”utan tvekan något av det mest intima ett par kan göra utan att ta av sig kläderna!”

Hon förklarar ”att sitta mittemot varandra vid middagsbordet och se djupt i varandras ögon utan distraktion är ett stort steg i varje förhållande. Om ett par framgångsrikt kan ta sig igenom detta delikata men grundläggande test så har förhållandet en större chans att hålla i längden.” Med andra ord, att äta tillsammans kan vara laddat med så mycket mening att det är föga förvånande att singlar vill ta bort lite av stressen genom att åtminstone komma överens om menyn!

70 % av icke-vegetarianer skulle hellre ge upp kärleken än kött

30 % av köttätarna skulle ge upp kött för en vegetarisk partner om denne ställde ett ultimatum, medan de resterande 70 % skulle göra slut. Även om majoriteten av vegetarianer (90 %) skulle föredra att dejta en annan vegetarian så är de väldigt öppna för att dejta köttätare (88 %) och även starta ett seriöst förhållande tillsammans med en icke-vegetarian (78 %).

27 % av vegetarianer anser att det är svårare att finna en partner som vegetarian. Trots det inkluderar 36 % den infon i sin datingprofil online då de anser det viktigt samt att det kan hjälpa att attrahera rätt slags partner. Delade värderingar hamnade högst på listan över vad de söker hos en potentiell partner.

Ett vegetariskt recept utformat speciellt för ELITSINGLAR

Oavsett om din diet är vegetarisk eller ej så är det aldrig en dålig idé att imponera med en hemlagad maträtt! Den framgångsrika bloggerskan och kokboksförfattaren Madeleine Shaw har utformat ett vegetariskt – till och med veganskt – recept för ELITSINGLAR! Imponera på din nästa dejt med denna näringsrika men smakfyllda rätt! Madeleine säger själv om rätten: ”Pasta är den ultimata romantiska måltiden. Jag tänker alltid på scenen från Lady & Lufsen när de delar en pasta, och ser djupt in i varandras ögon för varje tugga. Min vegetariska pasta med cashew kräm är en underbar rätt för en grön dejt. Den är krämig, mättande och näringsrik… Gör den här till middag och du kommer garanterat ha en härlig dejt.”

Vegetariskt recept - ELITSINGLAR

Interaktiv karta över de europeiska länder där vegetarianer enklast får en dejt

Vi har även sammanställt datan från alla de europeiska länder vi verkar i. Närmare 10.000 (!) singlar har gett sin åsikt i ämnet. De länder som det är svårast för vegetarianer att få en dejt i baserad på deras kost är Frankrike och Ungern – där bara 16-15 % hellre skulle dejta en vegetarian än en köttätare… Jämfört med Sverige och vårt grannland Norge där 27 % hellre skulle dejta någon som skippar köttet. De länder som det är allra lättast för vegetarianer att hitta kärleken visade sig vara Tyskland, Finland och Spanien som alla hade över 30 % av svarande som hellre skulle dejta en vegetarian än en köttätare.

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz