Åldersskillnad i förhållanden – hur stor skillnad är för stor?

Åldersskillnad - spelar den någon roll? ELITSINGLAR

Åldersskillnad vid romantiska relationer verkar vara ett ämne som alltid är redo för debatt och som älskas av medierna. Men hur många års skillnad kan svenska singlar egentligen tänka sig hos en potentiell partner? Och finns det en siffra på vad som egentligen är realistiskt för ett lyckligt och långvarigt förhållande?

Åldersskillnader i romantiska förhållanden har länge varit ett hett ämne, men stämmer verkligen klyschorna att äldre män föredrar yngre kvinnor och att singellivet efter 30 är tuffare än de föregående? I svenska (heterosexuella) par är i genomsnitt mannen två år äldre än kvinnan när paret får sitt första barn tillsammans1. Faktum är att förhållanden med stora åldersskillnader minskat i Sverige sedan 1930-talet då det var vanligt att mannen var cirka 7 år äldre än kvinnan. Idag lever vi dock i ett mer jämställt samhälle vilket självklart även påverkar våra relationer. Men hur har det påverkat hur vi ser på åldersskillnad?

LÄS ÄVEN – ÄLDRE KVINNA & YNGRE MAN

Acceptansen för yngre partner ökar med åldern hos båda könen

Enligt ELITSINGLARS data så föredrar yngre män äldre kvinnor, dock så minskar ”acceptansen” med åren samtidigt som kvinnor vid alla åldrar kan tänka sig en partner som är upp till 5 år och äldre. Kvinnor som söker män däremot tenderar att föredra att vara den yngre i förhållandet, men kvinnors tolerans för äldre partners sjunker med åldern. Kanske föga förvånande så avslöjar studien även att ju äldre män blir desto yngre partners kan de tänka sig.

Men hur stor skillnad är för stor? I grafiken nedan är de accepterade åldersskillnaderna hos olika åldersgrupper hos båda könen tydliga*:

Åldersskillnad hos ELITSINGLAR

Åldersskillnad – finns det ett idealt nummer?

Så slutligen – har kärleken verkligen ett nummer, eller är ålder bara en obetydlig siffra? Självklart kan man argumentera att ett par som är jämngamla är mer troliga att befinna sig på samma plats i livet samt har liknande erfarenheter samt mer gemensamt. Å andra sidan kan träffa en partner med stor åldersskillnad vara otroligt berikande då det finns mycket att lära av varandra. Men i slutändan handlar allt om kärlek – oavsett var eller hur man finner kärleken så är den alltid en positiv sak och det är din lycka som står på spel. Låt inte andra avgöra vem du kan älska, bara du vet vad som är rätt för dig.

Banner ELITSINGLAR

*Siffrorna är ungefärliga och representerar inte de exakta åldrarna utan är grovt beräknade.

Sources:

  1. http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Vart-fjarde-par-jamnarigt/

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz