Äldre kvinna yngre man – vi gräver djupare i ämnet

Äldre kvinna söker yngre man - ELITSINGLAR

Fenomenet äldre kvinna som träffar en yngre man har varit ett hett ämne i media det senaste decenniet med många kända par som lett trenden. Men varför är detta egentligen nyheter överhuvudtaget – och vilka för och nackdelar kan denna typ av förhållande innebära?

Det är snart ett decennium sedan Newsweek deklarerade 2009 att vara ”The year of the cougar”1. I USA så används benämningen cougar (på svenska ”puma”) för att beskriva en 40+ kvinna som dejtar en yngre man. En del har hänt sen dess och det har blivit allt vanligare och mer accepterat med åldersskillnader mellan äldre kvinnor och yngre män – trots det anses det fortfarande vara normen att mannen är äldre än kvinnan i ett förhållande.

ELITSINGLARS psykolog Salama Marine påpekar angående benämningen: ”Fördomar har en tendens att fastna även om samhället ändras“, säger hon, ”att kalla en äldre kvinna en puma är inte betydelselöst i sig. Det är ett sätt att definiera kvinnan som ett rovdjur som bara är intresserad av att jaga ett yngre byte”. Ända sedan ”Mandomsprovet” kom ut så har den äldre kvinnan framställts som något av en jägare – en förförerska som använder sin sexualitet som ett maktgrepp för att snärja den yngre mannen. Det blir alltid skriverier när en känd äldre kvinna börjar dejta en yngre man – ta bara Demi Moore och Ashton Kutcher som exempel eller Camilla Läckberg.

LÄS ÄVEN – DATING FÖR 50+ GÖR SUCCÉ PÅ NÄTET

Äldre kvinnor som söker yngre man – ett tabu?

En studie som utfördes av sociologer på Maines universitet 2006 intervjuade åtta gifta par där fruarna var 10 till 17 år äldre än deras män. Studien avslöjade att trots att båda parter var nöjda med förhållandet i fråga så oroade de sig för hur utomstående parter dömde dem. Kvinnor uttryckte även oro över att deras åldrande skulle påverka deras partners attraktion till dem.2 I en omvänd situation så är det svårt att föreställa sig att paret skulle ha liknande funderingar och oroligheter om hur deras relation uppfattas utifrån – utan helt enkelt njuta av att de är tillfredsställda med sitt förhållande.

God kompatibilitet mellan äldre kvinnor & yngre män

För Marine handlar matchningen mellan en äldre kvinna och en yngre man mycket om kompatibilitet. ”När en äldre kvinna söker en yngre partner så är hon troligtvis ganska bekväm och trygg med sin sexualitet“, förklarar hon, ”det är troligt att hon redan har varit gift och kanske haft barn. Vilket betyder att hon är på samma våglängd som hennes yngre kompanjon.”

En klyscha som ofta kommer upp när det kommer till äldre kvinnor som möter yngre män är att de oftast är sexuellt kompatibla och kan dela erfarenheter och berika varandra på olika nivåer som främjar förhållandet. En yngre partner kan för många kvinnor verka som en frisk fläkt och en påminnelse om ungdomen; möjligen mer spontana, energiska och med andra värderingar än de äldre männen. Det viktigaste att ha i åtanke är att inte tänka på vad omgivningens åsikter utan prioritera sin egen lycka.

Har kärleken någon ålder?

Har kärleken någon ålder? Enligt en undersökning så föredrar en av fyra svenska män kvinnor som befinner sig mitt i livet.3 Kom ihåg – att hitta den rätte har inte med ålder att göra; kärleken kan komma i alla åldrar och på de mest oväntade sätt. Åldern är faktiskt bara en siffra – som aldrig bör stå i vägen för kärleken. Om du är säker i ditt förhållande är det allt som räknas – se era olikheter som en styrka istället och njut fullt ut av er förälskelse!

Är du en äldre kvinna som söker en yngre man? Hos ELITSINGLAR kan du enkelt ställa in dina ålderspreferenser när du söker partners när du registrerat dig:

ESE reg banner

Sources:

1. http://europe.newsweek.com/why-2009-year-cougar-80751?rm=eu I
2. Caron, S, Logue, M & Proulx, N (2006) Older Women/Younger Men: A Look at the Implications of Age Difference in Marriage
3. http://www.aftonbladet.se/relationer/article12293868.ab

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz