Sluta jämföra dig själv med andra för ett lyckligare liv och bättre relationer

Sluta jämföra dig själv med andra för ett bättre förhållande! ELITSINGLAR

Jämför du konstant dig själv med andra människor och deras förhållanden? Psykoterapeuten Hilda Burke delar med sig om varför och hur man kan sluta med denna dåliga vana.

Ett av de allra största hoten mot vårt eget välbefinnande är att jämföra sig själv med andra. Oavsett om det är vår vikt, vårt hem, vårt jobb eller vårt kärleksliv så är det en tärande men kraftfull kraft för oss att vilja mäta oss själva (ibland bokstavligen!) med våra vänner, syskon och kollegor. Idag är det även lättare än någonsin att jämföra sig med andra. Sociala medier har dessutom gjort det enklare än någonsin att jämföra oss med praktiskt taget alla som vi känner. Det som ska vara inspirerande kan i för stora mängder istället bli deprimerande.

Hur kan att jämföra sig med andra göra en olycklig?

När vi är singlar kan frestningen att jämföra vårt singelliv med andras relationer vara väldigt lockande och lätt hänt. Först och främst, saken i sig att vara singel kan vara en grogrund för många olika slags frågeställningar, så som; Varför är jag singel? Vi ser oss omkring och det tycks finnas till synes lyckliga par överallt. Vi undrar varför vi inte kan vara en av dem – den ena halvan av ett tillfredsställt par. Denna känsla av att ha ”lämnats utanför” i kylan och förbisedd kan verka närmast förlamande då den bara stöter oss längre ifrån möjligheten att faktiskt träffa någon.

Giftiga tankegångar

Det är mental inställning av ´brist´(tankegångar som: ”det finns inga bra singlar kvar, någon har redan tagit något eller någon som potentiellt kunde vara mitt”) istället för ’överflöd’ (tankegångar som: ”vad underbart att det finns så många lyckliga par, jag kan se mig själv i den situationen”. I båda fall så är triggern densamma, men känslorna och tankarna som följer är väldigt olika.

LÄS ÄVEN – VÅRA 5 BÄSTA KÄRLEKSTIPS

Men det är såklart inte bara par som vi jämför oss själva med, det är även andra singlar. Det är lätt hänt att man dömer – och i förlängning jämför sig själv – med hur ens vänner dejtar. Möjligheterna för dömande blir ändlösa; i värsta fall spenderar vi så mycket tid på att tänka på vad andra gör och inte gör att vi glömmer bort att tänka på oss själva – vad det är som vi egentligen vill ha och hur vi ska uppnå det. Det som är rätt för någon kanske är helt fel för dig. Alla måste följa sin egen väg istället för att fastna på ett ställe där jämförelserna tar överhand.

Så slutar du att jämföra dig med andra för ett lyckligt liv

Steg 1: Finn en mentor

Istället för att otröttligt jämföra dig själv med andra – singlar som par – så rekommenderar vi att du tar ett steg tillbaka från din nuvarande situation och istället helt enkelt observerar dem vars förhållanden du beundrar. De flesta av oss känner åtminstone några par som befinner sig i väldigt stadiga och starka förhållanden. Tricket är att istället för att jämföra och kontrastera ditt eget liv med deras att istället bli nyfiken och emottaglig, fundera på hur de byggde sitt förhållande och hur vägen dit såg ut. Välj den vän som du verkligen tycker har ett lyckligt förhållande och använd som mentor när du dejtar och be om deras råd vid behov.

Steg 2: Finn acceptans

Ett viss mått av jämförelse är oundvikligt och en del av den mänskliga naturen. Men när det tar överhand så kan det hålla oss tillbaka från att leva ut våra autentiska och unika jag. Ju mindre vi accepterar oss själva för de vi är desto större blir tendensen att vi ser oss över axeln och jämför med hur våra liv går jämfört med andras. Om du funderar på att ta steget och börja dejta så är den här typen av tänkande självsabotage. Om vi anser oss själva vara underlägsna andra så kommer detta oundvikligen att skina igenom när du dejtar. Att få kontroll över sin självbild och att ständigt utöva självacceptans är nyckeln. Så först, försök att arbeta med att acceptera och älska dig själv precis som du är just nu, om du gör detta kommer frestningen att jämföra stadigt bli mindre och du öppnar samtidigt upp för en ny, positiv kärlek ska kunna träda in i ditt liv.

Sources:

Mejla oss på [email protected]

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz