Så läker du ett brustet hjärta

Lider du av ett krossat hjärta? ELITSINGLAR

När ett förhållande tagit slut och man lider av ett brustet hjärta kan det kännas omöjligt att man någonsin kommer glömma sitt ex och bli glad igen. Men förtvivla inte; du kommer att komma över ditt ex och bli lycklig igen! Läs våra tips för att snabbare läka ett krossat hjärta och se din avslutade relation som en chans till nystart istället och bered sakta men säkert plats för ny kärlek i ditt liv…

Alla som lidit av ett brustet hjärta eller obesvarad kärlek vet att smärtan ibland kan kännas närmast outhärdlig. Man får höra klyschor så som ”Tiden läker alla sår” och ”Det finns andra därute” från välmenande vänner – men ingenting går riktigt in. Att bli kär kan nämligen hända snabbt och lätt, att ta sig ut ur förälskelsen är dock en helt annan fråga…

Acceptera och lär dig av situationen

Att göra slut är inte ett misslyckande – att stanna i en kärlekslös relation av rädsla för att vara ensam är. Tiden efter en avsluten relation är en utmärkt tid att fundera över sin egen livssituation och hur den kan förbättras. Anledningen till att det kan ta så lång tid för många att komma över ett förhållande är att de inte klarar att acceptera att relationen är över. Man romantiserar sitt ex och ser ständigt tillbaka på relationen som säkert inte var lika harmonisk och lycklig som den framstår som nu i efterhand.

Fokusera på rätt saker när du lider av ett krossat hjärta

Om man blivit dumpad eller om ens partner har varit otrogen, kan man vara extra sårad. Förutom att man är ledsen kanske man också känner sig arg och bitter över att personen ifråga förstörde vad ni hade tillsammans. Det är vid denna punkt man måste inse att det fanns en eller flera anledningar till att förhållandet inte kunde fortsätta. Fokusera på varför ni gjorde slut och att om ni verkligen var menade för varandra skulle ni fortfarande vara tillsammans nu. Hur hårt det än känns så är detta ett livsviktigt steg när det kommer till att hjälpa läka ditt brustna hjärta på längre sikt. Om du kan acceptera situationen har du vunnit halva slaget.

LÄS ÄVEN: SÅ KOMMER MAN ÖVER SITT EX

Ett brustet hjärta – gå igenom sorgestadierna en efter en

Ett brustet hjärta innebär samma fem steg av sorg som ett dödsfall kan göra; förnekelse, ilska, förhandling, depression och till slut acceptans. Att förneka eller ignorera dessa steg kommer bara få ångestkänslorna att bubbla upp i ett senare skede. Så sörj din förlust på riktigt och gråt ut för att slutligen acceptera. Se även till att du inte har något outtalat med ett ex – röriga eller oklara avslut kan ställa till det ännu mer och fördröja sorgeprocessen ytterligare.

Fem tips för att läka ett brustet hjärta:

Bryt kontakten

Detta steg behöver inte vara permanent, men är ett nödvändigt steg åtminstone de första månaderna då du lider av ett brustet hjärta. Blockera eller ta bort ditt ex från sociala medier, radera hens SMS och nummer och undvik platser där det är troligt att ni kommer springa in i varandra/där det finns känslomässiga band samt påminnelser om er relation tillsammans. Att bli påmind om ditt ex kommer bara förlänga lidandet och göra det ännu svårare att acceptera situationen och gå vidare vid fallet av ett krossat hjärta.

Ge dig själv tid att reflektera

Ignorera inte tankarna på ditt ex som dyker upp – tillåt dig sörja istället. Du behöver bearbeta sorgen och er tid tillsammans och detta gör du genom att begrunda både era bra och dåliga stunder. Det viktiga är att du ser er relation med realistiska glasögon och inte romantiserar ert förhållande. Det är lätt att bara komma ihåg det bra, men det fanns en anledning (eller flera) till att den tog slut vilket du bör påminna dig själv om när nostalgin och längtan blir för påtaglig.

Städa undan minnen

Har du fortfarande prylar och presenter från ditt ex synliga i ditt hem? Gör en utrensning, detta betyder inte att du nödvändigtvis måste slänga saker som är betydelsefulla för dig – packa undan dem i en låda tills du är känslomässigt redo att se dem igen. Men just nu kommer det inte tjäna något till att ständigt påminnas om ditt ex. För vissa dock kan det kännas befriande att slänga eller till och med bränna upp foton och memorablia från förhållandet ifråga för att kunna starta på ny kula.

Var social trots ett brustet hjärta

Att tycka synd om sig själv och isolering är inte en vidare kombination. Prata med dina vänner och närstående om hur du mår och vad du har upplevt. Detta är kanske vanligare för kvinnor som ofta naturligt ventilerar sina känslor till sina vänner medan män håller sorgen inom sig – något som tyvärr bara förlänger smärtan. Ge dig ut på middagar och tillställningar – att sitta ensam hemma med dina tankar kommer inte hjälpa dig gå vidare.

Blicka framåt

En avslutad kärleksrelation kan vara en unik chans att ta tag i sitt liv. Du får tiden och möjligheten att fokusera helt på dig själv och behöver inte ta hänsyn till någon annan. Dra nytta av denna period genom att ta reda på vad som är viktigast för dig i ditt liv och vad du egentligen förväntar dig och behöver från ett framtida förhållande. Du kommer oundvikligen (även om det kanske inte känns så just nu) komma över ditt ex och möta någon som passar dig ännu bättre.
När ditt brustna hjärta börjat läkas så kan ett bra steg att gå vidare vara att till exempel ge sig ut på en singelresa – gör något utmanande och nytt bara för dig!

När barn finns med i bilden

Att glömma ett ex kan vara svårt nog som det är, men något som gör situationen extra komplicerad är när man har barn tillsammans. Faktumet att ens relation var så djup och seriös att man startade en familj tillsammans och har detta eviga band till varandra. Läs våra dejtingtips för singelföräldrar här.

Känner du dig redo att gå vidare och träffa din nya kärlek? Registrera dig med ELITSINGLAR idag.

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz