Vad är ghosting – och varför har det blivit allt vanligare inom dejting?

Ghosting förklarad - ELITSINGLAR

Termen ”ghosting” har snabbt blivit en välkänd term när det kommer till modern dejting, men vad är ghosting egentligen? I korta lag så är det när ett förhållande avslutas abrupt då all kontakt plötsligt avslutas från en av personerna i relationen. ELITSINGLAR har djupdykt i fenomenet.

Ghosting kan ta bort känslan av avslut som man oftast behöver för att gå vidare från ett förhållande. Detta leder till frågan: varför väljer så många ghosting framför att ha en ärlig och öppen konversation?

Vad är ghosting?

En färsk undersökning gjord av Huffington Post i USA avslöjade att 11 % av vuxna någon gång ’ghostat’ någon i sitt liv. Samtidigt så skriver PsychologyToday att 50 % av amerikaner någon gång har upplevt ghosting. Uppenbarligen så är ghosting en verklighet för många som dejtar. Men vad är ghosting egentligen, och hur vet man om man blivit ghostad?

Ghosting är helt enkelt när någon man träffar romantiskt (oavsett om det handlar om den första dejten eller den sjunde) och personen som du dejtar plötsligt bara försvinner in i tunna luften (som ett spöke!). Allt du får till svar på dina meddelanden och försök till kontakt är tystnad. Det kan vara en extremt frustrerande situation för personen som utsätts för detta, speciellt när de kände att förhållandet gick bra.

LÄS ÄVEN: DEJTAR DU NÅGON SOM ÄR KÄNSLOMÄSSIGT OTILLGÄNGLIG?

Varför har ghosting blivit allt vanligare?

Modern teknologi underlättar onekligen en ökad kommunikation människor emellan och låter oss få kontakt med andra människor snabbt och enkelt. Men lika enkelt som det är att starta och hålla konversationer lika lätt är det att stoppa kommunikationen. Detta resulterar i att individer känner sig bortkopplade från sina handlingar och från människor de mött online. Detta har spelat en enorm roll i ökandet av ghosting – folk känner helt enkelt mindre lojalitet och förpliktelse till människor som de inte träffat i ”riktiga livet”.

Jennice Vilhauer skriver i PsychologyToday, ’Ghosting är det ultimata verktyget för en form av känslomässig utpressning genom tystnad. Det lämnar emottagaren maktlös och utan möjlighet att ställa frågor eller få information som skulle hjälpa processa upplevelsen.’ Så samtidigt som de som ghostar känner minimal med ångest för att de ignorerar någon så kan den som utsätts för det känna sig övergiven och avvisad.

De som blivit utsatta för ghosting

Tyvärr så har ghosting blivit så vanlig i nutida dejting att många nästan utgår från att det kommer hända dem någon gång. Oavsett så kan det komma som en chock när det väl händer och kännas tufft att handskas med.

Så om man blivit utsatt för ghosting, hur ska man bäst handskas med det? Det är lätt att bli lite besatt – kolla när personen sist var online och kolla deras sociala medier kanaler – men detta kommer bara få en att må sämre. Även om de har varit online nyligen (vilket är troligt) – vad gör det för skillnad? Det kommer bara få dig att må ännu sämre över att de ghostat dig och få din fantasi att löpa amok utan att ge några bevis till varför ghostingen har skett i första taget.

Så kommer man över ghosting

Det allra bästa man kan göra efter att ha blivit ghostad är att hålla sig upptagen och sakta gå vidare med livet. Självklart är detta lättare sagt än gjort men ju snabbare du glömmer personen desto bättre. Medan det är extremt frustrerande att inte få något skäl till varför förhållandet tog slut – och stilla hoppas att personen tappar sin telefon på något vis – så behöver man bara helt enkelt acceptera att det är slut och komma över personen.

Från ett psykologiskt perspektiv så är ghosting extra svårt att handskas med då det kan väcka gamla känslor av att bli avvisad hos individer. Det kan även hända att man internaliserar och kommer upp med olika skäl till varför man plötsligt blivit ignorerad och vad man kunde gjort annorlunda. Detta är dock meningslöst. Vissa människor är bara inte särskilt bra på att avsluta saker på ett ordentligt sätt och sorgligt nog måste man acceptera det faktumet. Sådant händer tyvärr.

Ghosting – de som utövar själva ghostingen

Så hur står det egentligen till med de 11 % av människor som sade sig själva ha ghostat någon? Varför tror folk plötsligt att det är ok att bryta kontakt och försvinna utan någon som helst förklaring?

I slutändan så kan svaret vara så enkelt att de gör det helt enkelt för att de kan. Generellt vill människor undvika konfrontation och konflikter och att avsluta en relation med någon kommer troligtvis röra upp starka känslor. Det händer även att människor ibland inte har några ordentliga skäl till varför de vill göra slut med någon – det kan helt enkelt vara en känsla, personkemi eller en att de inte ser förhållandet leda någonstans. Snarare än att ha en potentiellt jobbig konversation vars motivation de har svårt att förklara ens för sig själva så är det enklare att bara bryta kontakt och slippa handskas med konsekvenserna.

Ett sätt att undvika konsekvenser på

Telefoner och datorer gör att människor känner sig frånkopplade från sina handlingar. Om de slipper se personen i ögonen finns det en känsla av avskildhet som underlättar akten av ignorans. Ofta är fallet att det inte finns några gemensamma vänner eller sociala kretsar i bilden så chansen att man kommer springa in i varandra igen eller ses är låg så man vet med sej att man inte kommer behöva uppleva konsekvenserna.

Det finns ingen logik eller reson som ligger bakom ghosting, det är helt enkelt ett spontant beslut. Ett beslut som tagits enkelt, vilket ger ännu mindre skäl till att slösa tid på att undra över. Det ger ingen känsla av avslut men om någon är villig att behandla dig på det sättet så kan du vara säker på att du förtjänar bättre än så. Gå vidare och finn någon som behandlar dig väl.

Sources:

https://www.psychologytoday.com/blog/living-forward/201511/is-why-ghosting-hurts-so-much
http://www.nytimes.com/2015/06/26/fashion/exes-explain-ghosting-the-ultimate-silent-treatment.html?_r=0
https://today.yougov.com/news/2014/10/28/poll-results-ghosting/

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz