Konsten att finna en själsfrände

Finn din själsfrände med ELITSINGLAR

Såväl litteraturen som filmens värld är full av exempel på fantastiska kärlekshistorier som slutar med att huvudpersonen finna den rätta. En speciell livskamrat att dela livets glädjeämnen och sorger med. När vi talar om ”den rätte” eller ”den rätta” ligger ordet själsfrände nära till hands. Men vad är det egentligen och hur ska man gå tillväga för att hitta en?

Vad är en själsfrände?

Uppslagsverk brukar definiera en själsfrände som en person som man har en extra nära relation till, en person som förstår dig och passar dig perfekt som partner i ett kärleksförhållande. Ibland vävs även en andlig dimension in i begreppet. En del livsåskådningar och traditionella synsätt hävdar att det rentav är en person som du redan stött på i ett tidigare liv. Oavsett vad den personliga definitionen av vad den rätte är, så brukar tecknen på att du hittat den vara desamma:

1. Känslan är svår att beskriva

Många som träffar personen som de vill spendera resten av sitt liv med beskriver känslan av att allt plötsligt kändes annorlunda. Det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är som gör ett möte med en blivande livskamrat så speciellt… Det känns helt enkelt bara rätt, självklart och enkelt.

2. Personen är oväntat rätt

Man brukar säga att kärleken slår till när du minst anar det. Ofta är en själsfrände någon som skiljer sig från dem du vanligen brukar dejta. Det kanske till och med förvånar dig själv att du fallit för personen ifråga. Kanske skiljer sig ålder, utseende eller yrke från den typ av människa som du brukar bli kär i.

3. Du behöver inte spela ett spel

När man träffar någon som det klickar direkt med kan det kännas som om man alltid känt varandra. Plötsligt känns allt otvunget, både du och din nya dejt kan vara er själva. En del brukar hävda att vänskap inte bygger en relation med spänning och gnista. Psykologen Egil Linge lägger däremot fram tesen att om du svarar ja på frågan: – Är den här personen någon du skulle vilja bli vän med? Ja, då kan din dejt vara en drömpartner, kanske rent av en blivande livskamrat. Par som gillar att göra saker tillsammans och träffas ofta har starkare relationer.

LÄS ÄVEN: SÅ FINNER DU DIN LIVSPARTNER

Forskarnas råd

Hur härlig tanken på en perfekt andra hälft än är så kan det kan vara värt att notera att forskare höjer ett varningens finger för tankesättet om den rätta (och perfekta) personen. Spike W.S. Lee och Norbert Schwartz har visat att de par som tenderar att se sitt förhållande som en perfekt enhet där två parter är menade för varandra är mindre tillfreds med sina förhållanden i svajigare tider än de som ser förhållandet som en resa. De som ser sitt förhållande som en resa, med toppar och dalar, idealiserar inte förhållandet på samma sätt och har lättare att komma ut starkare på andra sidan vid en eventuell kris.

Hur hittar man rätt

Hur hittar man rätt? Att försöka hitta en livskamrat på uteställen och via vänskapskretsen kan vara både tröttsamt och svårt. Nätdejting skapar chanser att träffa singlar du aldrig annars skulle träffat. Här kan du läsa mer om Elitsinglars unika och vetenskapligt baserade matchmakingmetod. Ta chansen och låt experterna hjälpa dig att finna andra seriösa singlar som också letar efter en partner!

Sources:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022103114000493
Dan Josefsson, Egil Linge (2008), Hemligheten : från ögonkast till varaktig relation, Natur&Kultur

Om författaren: ElitSinglars redaktion

Läs mer artiklar skrivna av ElitSinglars redaktion