Därför dejtar så många svenska singlar helst över en kopp kaffe

Kaffe dejt - ELITSINGLAR

Föreställ dig din ideala första dejt med någon du mött online. Ser du dig själv prata med din dejt över en kopp kaffe (och kanske en liten tårtbit)? Isåfall är du inte ensam: i en undersökning av våra medlemmar så blev fikadejten utsedd som den ideala aktiviteten för ett första möte

Faktum är att hela 83 % av singlarna ansåg att en perfekt första dejt innehåller en fika tillsammans. Med andra ord så är att flirta över en kaffe det ultimata sättet att påbörja en ny relation med!

Därför har vi sammanställt fem tips som kommer göra din nästa fikadejt till en succé

5 steg till en perfekt fikadejt

1 Fika: en enkel men effektiv dejt

Visst, fikadejten kanske är den mest banbrytande dejt-idénsom finns. Men för en första träff (speciellt med någon du enbart pratat med online innan), så är banbrytande det sista du behöver. Faktum är att du kommer vara nervös nog som det är, då kan ett mysigt hemmalikt café vara den perfekta platsen. Kanske är det just därför som 83 % av de medverkande singlarna i vår undersökning om dejting och fika valde ett café som deras ideala första dejt.

Vidare info: andra dejt aktiviteter kom inte ens nära en fika: bara 10% av singlar skulle hellre välja en middagsdejt och futtiga 7 % tar helst en drink.

LÄS ÄVEN: 21 AV DE VÄRSTA DEJTHISTORIERNA

2 Fokusera på vad du vill dricka

När man träffar någon för första gången så kan det kännas frestande att hålla med om mycket som personen säger – att ha saker gemensamt är ett snabbt sätt att bygga ett band på, eller hur? När det kommer till fika dock så föredrar singlar en dejt som kan sitt kaffe. Bara 2 % av männen och 1 % av kvinnorna vill höra ”Jag tar samma som du” på fika-dejten.

Vidare info: Med detta sagt, så kan en besvärlig beställning (tänk en soja, koffeinfri med vit choklad på toppen capuccino) vara avtändande för din dejt, åtminstone enligt 15 % av singlar.

3 Flirta över en flat white

Om du och din dejt bestämmer er för att beställa samma slags kaffe så är det mest troligtvis en flat white. Enligt undersökningen så skulle 1 av 3 av singlar (32 %) ta en flat white på dejten, alltså slår den både latten och cappuccinon i popularitet!

4 Välj en sötbit till kaffet

På 1930-talet så introducerade Gregory Ratzan ’lunch-tekniken’. Hans teori är enkel: de som äter under ett möte är mer troliga att godta förslag som ges dem än de som inte har något att tugga på. Så, hur kan detta appliceras på kaffe dejter? Det indikerar på att du kanske ska beställa den där kakan eller tårtbiten – som resultat kommer du känna dig extra positiv mot din dejt!

Vidare info: Vad bör du beställa? För 44 % av singlar så var svaret något litet eller sött, till exempel en tårtbit. Bara 4 % vill ha en hel måltid med sitt kaffe, medan 52 % inte vill ha mat alls – åtminstone innan de vet om dejten går bra eller inte!

5 Undvik de stora kedjorna

Du har frågat ut någon du är intresserad av på en dejt och de har tackat ja. Nu kommer den svåraste delen: bestämma var ni ska gå. Vi i Sverige är som tur är lyckligt lottade när det kommer till mysiga caféer vid var och varannan knut. Detta kan dock göra beslutsprocessen mer problematisk. En sak är dock säker – försök att undvika en kaffe dejt hos en stor kedja: bara 7 % anser att det skulle vara en bra plats för en dejt.

Vidare info: För 44 % skulle den bästa kaffe dejten utspela sig på ett ställe som är känt för sin goda mat. 24 % skulle välja ett mysigt ställe med massvis av mjuka fåtöljer och soffor. 22 % skulle föredra ett privatägt café.

ELITSINGLAR - kaffe fakta

Psykologens tips

ELITSINGLARS psykolog Salama Marine om vad man bör tänka på innan den första dejten:

  1. Fokusera på framtiden, inte det förgångna: Om du inte känner dig redo för att dejta någon, gör det helt enkelt inte. Det är bättre att känna sig fullständigt redo och självsäker nog att träffa någon en ny partner. Så försök fokusera på nuet och framtiden; ingen tycker om att höra om ett ex på den första dejten.
  2. Lyssna och visa ditt intresse. Detta låter kanske uppenbart men nuförtiden har människor förlorat konsten att lyssna på varandra. Försök förstå vad din dejt verkligen säger. Till exempel om hen säger att hen haft dåliga erfarenheter med dejting förr så betyder det antagligen ”Kan jag lita på dig?”.
  3. Ändra inte på din personlighet för någon annan. Ibland när människor vill förföra någon, så försöker de framstå som perfekta, genom att säga ja till allt och hålla med om allt. Att vara dig själv och låta din personlighet lysa igenom är det viktigaste att tänka på under en första dejt. Glöm inte bort dig själv och dina åsikter; detta är faktiskt det bästa sättet att förföra någon på.

Sources:

Undersökning: 500 registrerade ELITSINGLAR-medlemmar 2016.

Dr. Marshall Soules, 2007. Influence: the Psychology of Persuasion. Found at http://www.media-studies.ca/articles/influence_ch5.htm

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz