Vad man ska undvika på en första dejt – de 5 största tabbarna listade

Vanliga dealbreakers på dejter - ELITSINGLAR

Var artig, kom i tid och nämn inte ditt ex på den första dejten. Vi känner alla till de grundläggande reglerna när det kommer till den där avgörande första dejten. Men vilka är de största dealbreakersen för svenska singlar, och vilka tabbar har förvånande nog inte ett så stort inflytande för om dejten blir framgångsrik eller ej?

ELITSINGLAR har i en undersökning intervjuat 441 medlemmar om vilka som är de största dealbreakersen när det kommer till dejting, både före, under och efter den första dejten. Vi har alla en unik lista över beteenden, egenskaper och vanor som skulle kunna få oss att sluta dejta en person. Vissa punkter på denna lista väger tyngre än andra och vi har tagit reda på de vanligaste misstagen folk gör när de dejtar som i värsta fall kan kosta dem en andra dejt. Så om du vill säkra en andra dejt, läs våra råd nedan!

  1. Ljug inte på nätet

Det kanske verkar lockande att justera lite på din vikt eller längd på din dejtingprofil men att tala sanning kommer alltid löna sig i längden. Det visade sig att svenska singlar ansåg lögner om tobaks och alkoholvanor var det värsta tätt följt av ålder. Något annat som svenska singlar ogillar är avslöjande och avklädda profilbilder och opersonliga meddelanden…! Alkoholvanor var även den lögn singlarna ansåg som den största dealbreakern (53 %).

  1. Att tala är guld

71 % av singlar föredrar en pratsam dejt framför en tystlåten. Så om du vill fixa en andra dejt, våga ställa frågor och visa intresse för din dejt! Om du tycker det är svårt att hitta på spännande samtalsämnen så tipsar vi om annorlunda ämnen här.

  1. Men nämn inte andra dejter

De mest tabubelagda ämnena enligt singlarna var att benämna andra kommande dejter, gamla förhållanden samt skryt om sig själv. Så om du funderar på att underhålla din dejt med historier om gamla dejter som gått dåligt eller beröra hur populär du är och alla kommande dejter du har, tänk igen.

  1. Hellre avslappnat än lyx på den första dejten

Spara trerättersmiddagarna och funkläderna till en senare dejt – hela 92 % av singlar föredrar en avslappnad första dejt. Den absoluta majoriteten av svenska singlar vill ha en avslappnad, nedklädd första dejt. En fika eller att mötas över ett vinglas sänker pressen och förväntningarna vilket i sin tur gör er mer avslappnade så att ni kan njuta av dejten och vara er själva!

  1. Spela inte alltför svår att nå

De flesta som dejtar idag vet att SMS kan vara en konst i sig, ska man hålla sig till tredagarsregeln eller bara skriva ett meddelande när man känner för det? Vår undersökning visade att det är bättre att inte vänta alltför länge med att svara, 35 % ansåg det vara en dealbreaker om någon tar lång tid på sig att svara på meddelanden efter en dejt.

De 3 största dealbreakersen på första dejten:

  1. Kolla telefonen
  2. Kroppslukt
  3. Bli väldigt full

Att vara en dålig kyssare hamnade förvånande nog långt ner på listan över dealbreakers , bara 4 % ansåg det vara en dealbreaker på första dejten.

Majoriteten ärliga om deras dejt går dåligt

Så, spelar dealbreakers egentligen någon roll? Med tanke på att 31 % av singlar någon gång har avslutat en date tidigt på grund av en dealbreaker och hela 56 % sade sig beredda att göra detta om nödvändigt så är svaret – ja.

För de som inte pallar med att säga sanningen så var det den vanligaste påhittade ursäkten att låtsas att man har ett tidigt morgonmöte (31 %) medan 59 % helt enkelt skulle vara ärliga och säga sanningen. 29 % medger dock att de själva besitter en egenskap som skulle kunna anses som en dealbreaker och 45 % medger att de blivit mer accepterande när det kommer till dealbreakers som de blivit äldre.

Psykolgens råd om hur man lämnar en dejt tidigt

ELITSINGLARS psykolog Salama Marina har följande att säga om att lämna en dejt tidigt på grund av en dealbreaker: ”du behöver absolut inte stanna på en pinsam dejt med en främling i flera timmar mot din vilja. Men det är viktigt att välja dina ord noggrant; du måste visa din dejt att du respekterar dem och ser hen som din like, trots att du inte känner dig romantiskt attraherad till dem. Det finns ingen anledning till att såra någon i onödan eller vara elak; du behöver helt enkelt förklara att du inte kan se er i ett romantiskt sammanhang och att era personligheter helt enkelt inte matchar.”

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz