Så kommer du över obesvarad kärlek: 5 steg som befriar dig från smärtan

Så kommer du över olycklig kärlek med ELITSINGLAR

Om du lider av olycklig kärlek eller obesvarad kärlek och känner smärtan som det innebär när kärleken inte är ömsesidig läs våra fem steg som kommer hjälpa dig gå vidare i livet.

Sylvia Plath skrev en gång ’När du ger någon hela ditt hjärta och personen inte vill ha det så kan du inte ta det tillbaka. Det är borta för alltid.’ Detta citat sammanfattar den tragiska känslan som obesvarad kärlek innebär. Olycklig kärlek är en ensidig och intensiv känsla som kan få en enorm kraft. Det må vara romantiskt att älska någon med varje fiber av sin person, men när känslorna inte är besvarade så är sanningen att olycklig kärlek kan ta knäcken på en. Läs hur du bäst ska hantera dessa känslor för att verkligen gå vidare.

Hur känns olycklig kärlek?

Psykoterapeuten F. Diane Barth skriver följande om obesvarad kärlek i PsychologyToday, ’Smärtan att älska någon som inte känner samma sak för dig kan kännas nästan outhärdlig. Det finns inget romantiskt med den känslan. Det känns enbart förkrossande’. Att förälska sig i någon är att befinna dig i en av de mest sårbara positioner man kan vara i. Ofta finner människor som befinner sig i denna situation att hela deras liv kretsar kring personen de är kära i; räknar ner till nästa gång de ska ses, överanalyserar varenda liten konversation, värderar varje form av fysisk kontakt. Det blir en slags besatthet och när kärleken är obesvarad kan den bli extremt svår och tidkrävande att återhämta sig från. Många individer blir sakta deprimerade som ett resultat av detta brutala känslomässiga avslag.

James Russel Lingerfelt skriver i sin artikel ’Ursäkta dig inte för att du älskar någon – någonsin’ betonar att du inte rår för vem du blir kär i och att det inte är ett medvetet beslut. Det är inte ditt fel att den andra personen inte känner på samma sätt, och det är absolut inte en värdering av dig som person. Så innan du börjar ifrågasätta dig själv och din älskvärdhet tänk på att massvis av människor just i detta ögonblick lider av smärtan som olycklig kärlek innebär men att det finns sätt att hantera det på som startar med acceptans. Det är viktigt att komma ihåg att även om obesvarad kärlek hör ont så kan och kommer du komma över det. Nedan följer flera tips om hur du ska hantera olycklig kärlek på bästa vis.

LÄS ÄVEN: ÄR DU ÖVER DITT EX? MED QUIZ

Så accepterar man obesvarad kärlek

Enligt en studie gjord av socialpsykologen Roy Baumeister så har 98 % av människor någon gång lidit av olycklig kärlek och ett brustet hjärta vid något tillfälle. Han fasthåller att det även är viktigt att överväga smärtan hos individen som inte kan besvara kärleken. Enligt Daniel Goleman som skriver för New York Times, ’De första studierna som studerar båda sidorna av olycklig kärlek – alltså både den som avvisar och den avvisade – visar att det finns smärta på båda sidorna och förvånande nog så visade det sig att i vissa fall så led den som avvisade lika mycket som den som blev avvisad.’ Medan den person som är förälskad må leva under falska förhoppningar så vet den som är älskad exakt hur de känner och att detta inte kommer ändras. Detta leder oundvikligen till känslor så som skuld och en annan sorts lidande. De flesta hanterar situationen genom att ligga lågt och undvika personen ifråga i hopp om att förälskelsen ska svalna och försvinna. Denna metod fungerar dessvärre inte alltid och kan tvärtemot förlänga lidandet hos båda parter.

Så hanterar man olycklig kärlek

Olycklig kärlek är svår för alla involverade; ingen får vad de egentligen vill och det kan ta lång tid att gå vidare. Dock så är acceptans det första steget. Så fort du kan acceptera situationen du befinner dig i så kommer du känna dig mer redo att gå vidare. Det betyder inte att vägen dit är kort, men den har åtminstone påbörjats!

Här kommer våra fem steg om hur man kan hantera obesvarad kärlek:

1. Fundera på om du går igång på olycklig kärlek

Om du inser att obesvarad kärlek är ett återkommande tema i ditt liv så kan det vara en god idé att ta ett steg tillbaka från situationen och analysera om det är ett beslut som du tar undermedvetet. Självklart finns det en spänning med tanken på att få vad vi inte kan ha, men om olycklig kärlek är ett frekvent tema i ditt liv så måste du konfrontera problemet. Diane Barth refererar psykologen Philip Shaver i sin artikel, som fasthåller ’att bli förälskad i någon som kommer avvisa en är ett upprepat mönster för vissa’. Han föreslår att individer bör ifrågasätta om de någonsin blivit kära i någon som redan avvisat dem. Om detta låter bekant försök lista ut varför du fortsätter välja dessa typer av otillgängliga människor och försök kom till botten av problemet.

2. Försök att inte ta det personligt

Detta är såklart mycket enklare sagt än gjort men det är viktigt att du inte tar avvisandet för personligt. Ingen kan kontrollera över vem de blir kära i – detta går åt båda håll. Detta betyder inte att du inte är ’bra nog’ eller oälskvärd utan snarare att just nu var det helt enkelt inte meningen. Det kanske inte har någonting alls att göra med dig utan snarare var personen ifråga befinner sig i sitt liv – de kanske redan är kära i någon eller helt enkelt inte intresserade av att vara i ett förhållande just nu. Det är lätt hänt att känna förakt mot personen som avvisat en men anklaga dem inte. Det kommer bara bygga upp skuldkänslor som de inte kan rå för. Acceptera att det är en av de där olyckliga sakerna som händer i livet, att det inte är någons fel och börja blicka framåt igen.

3. Sluta tortera dig själv

När man lider av olycklig kärlek och obesvarad kärlek så kan det kännas fruktansvärt men du kan inte tortera dig själv. Acceptans kommer leda dig igenom läkandeprocessen. Enligt Susan J Elliot så är nästa steg efter acceptans att ’Släppa taget helt och göra något nytt. Det är dags att se på situationen på ett annorlunda vis. Det är dags att förnya, vända på situationen och avvisa den som avvisat från dina tankar. Det kan vara väldigt svårt att känna sig så maktlös i en situation men slutligen så är det fallet: du är maktlös att ändra deras känslor men du är inte maktlös att ändra hur du hanterar det. Så sluta ifrågasätt ditt värde och börja blicka framåt utan besvikelse och ilska.

4. Distansera dig själv

Att ’avvisa avvisaren’ är ett viktigt steg då du totalt distanserar dig från personen. All form av kontakt, spelar ingen roll hur liten, kommer bara göra livet svårare för dig. Du kommer oundvikligen läsa in och överanalysera detaljer vilket du bäst undviker genom att helt enkelt göra kommunikation omöjlig. Var tuff mot dig själv, avfölj på sociala medier och radera nummer. Se till att du fyller din fritid med saker och vänner och familj du tycker om; oavsett vad du väljer att göra se till att du är upptagen och distraherad! Ge inte dig själv tiden att begrunda situationen, distans är den bästa kuren i detta fall.

5. Dejta!

Det bästa och mest effektiva sättet att gå vidare från olycklig kärlek är att dejta. Självklart ska du ge dig själv tid att sörja innan du börjar dejta och undvik att dejta andra medan du fortfarande är kär i någon annan. Den du dejtar förtjänar en ärlig chans att kunna imponera dig! När du tagit dig igenom de fyra första stegen listade ovan är det dags att fundera på att börja dejta igen. Du kan börja så sakta genom att ge dig ut på sociala sammanhang och ge dig själv chansen att träffa nya människor och mindre tid åt att tänka på obesvarad kärlek.

Olycklig kärlek – sanningen

Att komma över olycklig kärlek är en lång och ibland smärtsam process men det finns ljus på slutet av tunneln och genom att följa dessa steg och gå vidare så grundar du vägen för ett mycket mer givande förhållande. Värdesätt dig själv och kom ihåg att du förtjänar någon vars kärlek är besvarad. Deborah Khoshaba påpekar i hennes artikel i PsychologyIneverydayLife, ’Kom ihåg; ära sanningen i situation snarare än fantasin. Däri ligger nyckeln till att växa.’ Sanningen är att din kärlek inte är besvarad och din acceptans av detta faktum och förmåga att gå vidare kommer leda vägen till någon som är riktigt bra för dig, som förtjänar din kärlek och kommer älska dig tillbaka.

ESE reg banner olycklig kärlek

Sources:

https://www.psychologytoday.com/blog/the-couch/201502/6-ways-get-past-the-pain-unrequited-love
http://www.nytimes.com/1993/02/09/science/pain-of-unrequited-love-afflicts-the-rejecter-too.html?pagewanted=all
https://www.psychologytoday.com/blog/getting-back-out-there/201506/when-the-person-you-love-doesnt-love-you
http://www.psychologyineverydaylife.net/2013/02/22/unrequited-love-when-cupid-gets-it-all-wrong/

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz