Har du blivit sviken? Så bygger du upp förtroende och vågar tro på kärleken igen

Har du tappat ditt förtroende? ELITSINGLAR

Tillit är inte något som automatiskt finns i ett förhållande från allra första början. Det är ett val och något som såväl vår partner som vi själva gör oss förtjänta av. Lögner och svek kan sätta djupa spår i själen hos den som blivit utsatt.

Ett nytt förhållande kan kännas avlägset eller rent av omöjligt efter en skilsmässa eller ett förhållande som avslutats på grund av otrohet. Här gör vi på ELITSINGLAR en djupdykning i vad tillit innebär och ger tips på strategier för att våga lita på andra igen.

Vi väljer att känna förtroende

Hur kan det komma sig att vi känner tillit till andra? I forskningssammanhang karaktäriseras ibland tillit utifrån förväntningar och förutsägbarhet. Vi väljer att lita på andra och förtroendet utgör en viktig del av vårt gemensamma samhällskontrakt. I nära vänskaps- och kärleksrelationer är det en viktig byggsten. Det gäller att båda parter har en liknande definition av vad denna del av relationen innebär.

LÄS ÄVEN – ÄR DIN PARTNER KÄNSLOMÄSSIGT OTILLGÄNGLIG?

Att den ena parten inte bryter mot uttalade eller tysta överenskommelser. För den som blivit sviken i kärlek kan det kännas som att det aldrig kommer att vara möjligt att älska någon igen. En helt naturlig känsla, för tänk om din tillit blir krossad ännu en gång? I en sådan situation gäller det att hitta strategier för att våga lita på andra igen.

Så gör du för att lita på andra igen

Relationsexperter brukar ofta tala om olika sätt att resonera för att våga lita på andra människor. Några konkreta tips är att:

1. Acceptera att alla människor både har bra och mindre bra egenskaper. Människan är komplex. Försök att inte fastna i det förflutna och det som gick fel. Världen är full av lyckliga och hälsosamma förhållanden, självklart kan även du träffa rätt person om du vågar försöka igen.

2. Lär dig att handskas med svåra känslor. Även de är en del av livet och kan hjälpa dig att komma ut starkare på andra sidan. Sorg och ilska är en del av livet. Man kan träna sig att inte fastna i negativa tankemönster. Försök komma ihåg att du klarat av dessa känslor förr och rest dig igen.

3. Kom ihåg att världen för det mesta är en säker plats och att de allra flesta människor vill dig väl.

Att våga släppa in kärleken igen

Kärlek innebär att släppa på kontrollen. Vi kan aldrig vara säkra på att vår partner handlar precis som vi vill. För att våga gå in i ett nytt förhållande igen bör du sluta älta gamla förhållanden. Låt inte ohälsosamma relationer tynga ner dig och sätta käppar i hjulen för en ny romans. Det är bara du själv kan avgöra när du är redo att dejta igen. Om du känner att det är för tidigt att våga öppna ditt hjärta för en ny relation så behöver du troligtvis ta ett steg tillbaka och läka. Om du däremot känner dig redo för att släppa in kärleken i ditt liv igen, varför inte låta oss på ELITSINGLAR hjälpa dig att ta första steget? Med vår matchmaking presenteras du för andra singlar som matchar din personlighet och söker seriösa och långvariga förhållanden via dating på nätet.

Förtroende med ELITSINGLAR

Sources:

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:360435/FULLTEXT01.pdf
http://www.dn.se/arkiv/nyheter/vem-kan-man-lita-pa-utan-fortroende-stannar-samhallet/
https://www.psychologytoday.com/blog/anxiety-zen/201507/10-steps-restoring-trust-in-relationships

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz

Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR

Läs mer artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz